Met afgrijzen kijk ik naar mijn auto die normaal gesproken spierwit naar mij staat te stralen. “Nou ja zeg!” Hoor ik mezelf zeggen, “Hoe is het in vredesnaam mogelijk!!!!” Ik ben in het noorden van het land. Na een goeie nachtrust in mijn B&B en een heerlijk ontbijt ben ik er klaar voor: op naar mijn examens van de Lichter Leven Coach opleiding, dé ideale opleiding om mijn cliënten nóg beter te kunnen helpen. Want je oud zeer transformeren is één ding, maar hoe richt je je leven dan verder in? Daar neemt het Lichter Leven Programma je perfect in mee.

Getverderrie!

Oké, nog even tandenpoetsen, spullen pakken en niets vermoedend stap ik het dorpsplein over naar mijn auto en dan zie ik het: “Gerverderrie!!!!” Van de witte kleur van mijn Aygo is niets meer over. Grote blaaien (is dat Zeeuws? 😉) vogelpoep bedekken van onder tot boven mijn auto. Zwart, donker grijs, donkerrood (de vogels hebben wellicht lekker bessen of iets dergelijks gesmuld). Dak, ramen, portieren, alles, alles, werkelijk alles zit er onder. Ik kan nog net een schoon puntje vinden om mijn portier te openen.

De spanning is gebroken

Nou hup, ruitensproeier aan, ik heb in ieder geval zicht!, en op naar onze examen locatie. Zenuwachtige collega’s. Theorie examen vandaag. Nou, heb ik even een leuke binnenkomer om de spanning te breken 😜 Ik vertel het verhaal van mijn auto met de vraag: “Wat wil dit mij vertellen?”. Oké, kleine waarschuwing, ik geef nu letterlijk ongecensureerd het ad rem antwoord van mijn collega… : “Dat je overal schijt aan moet hebben!”. De hele club barst in lachen uit. Nou de spanning is in ieder geval gebroken, is mijn arme bekladde auto toch nog ergens goed voor.

I love it!

Dan is het tijd en gaan we naar boven, waar we 2,5 uur de tijd hebben voor ons theorie examen. De voorbereiding: I love it! Lekker muziekje aan en de spanning uit ons lijf dansen, want hoe je het ook draait of keert, hoeveel ademwerk je ook doet, dit het moment waar we 13 maanden naar toe hebben gewerkt en het doel is toch: slagen. Punt. En dan kan er zomaar kramp in je lijf zitten. Herkenbaar of heb jij daar geen last van in zo’n soort situatie? Dus eerst een lekker muziekje en bewegen, dansen is dé oplossing. Ik kan het in ieder geval van harte aanbevelen!

Wat een heerlijke ervaring!

Dan worden de papieren uitgedeeld. Ik buig me er letterlijk en figuurlijk over en ben 2,5 uur in volle concentratie aan het pennen. 20 Kantjes vol. Poeh! En dan zijn we er nog niet: de volgende dag praktijkexamen. Laten zien hoe je een sessie faciliteert. Dat is best een uitdaging met de ogen van de teacher en mentoren op je gericht, plus de achtergrond ruis van mijn collega’s die in dezelfde ruimte aan het werk zijn. Wat een heerlijke ervaring dat ik me overal voor kan afsluiten en gewoon een hele goeie sessie kan faciliteren. Client tevreden, ik ook. Morgen de uitslag of het opleidingsteam er ook zo over denkt.

Wat een uitdaging…

Donderdag theorie examen, vrijdag praktijk examen, zaterdag de feedback, de uitslag én een feestje. Geloof het of niet, ook deze opleiding heeft me weer op alle mogelijke persoonlijke leerpunten, oude patronen, uitgedaagd. Confronteren: ik kom van alle confrontaties uit de weg gaan. Nog liever was ik onder de grond verdwenen. Nu heb ik daar al heel veel stappen in gezet (anders kan ik wel inpakken als coach natuurlijk) maar je collega confronteren is dan toch wel weer next level heb ik ervaren. Grenzen aangeven, ik dacht dat ik dat al aardig deed. Nou… ook daar bleek ik nog een flinke beweging in te mogen maken. Me uitspreken? Dat deed ik toch? Hmmmm, ook op dat vlak kwam toch weer een flinke uitdaging.

Vind jij het ook lastig?

Hoe is dat voor jou? Als je ook maar een beetje op mijn cliënten lijkt, vind jij het ook lastig om jezelf uit te spreken, om je grenzen aan te geven, om mensen te confronteren. En dat confronteren kan heel liefdevol hè, maar zelfs dan voelt het nog spannend, klopt dat? Nou misschien, kan je de conclusie van mijn collega ter harte nemen: “overal schijt aan hebben”. Maar we weten allebei dat dat in dit geval toch een tikkeltje kort door de bocht is. Als je eigenlijk heel je leven al over je grenzen gaat / laat gaan, je niet uitspreekt, helpt ‘er schijt aan hebben’ niet. Dat kan je zelf ook wel verzinnen dat dat zou kunnen, alleen je hebt er geen schijt aan. Integendeel, je zit met dichtgeknepen billen.

Maar je kan het wel leren!

Maar… en… je kan het wel leren! Je kan wel leren je niet te veel van de mening van anderen aan te trekken (genoeg schijt nu hè 😉) Je kan wel leren je grenzen aan te geven, je kan wel leren liefdevol te confronteren. Uiteindelijk is dat niet durven (onbewust) aangeleerd, het goede nieuws is dat je het ook weer kunt afleren. Het is een identiteit die je, onbewust, hebt aangenomen, maar die je dus ook kunt afleggen. Laat dat nu precies een onderdeel van het Lichter Leven Programma zijn. Net zoals relatiemanagement trouwens, want dat hangt hier nauw mee samen. En als er ergens pijnstukken naar boven komen, dan is het wel in je relaties.

Nog veel meer moois

Het Lichter Leven Programma is een prachtig transformatief coach programma en heeft nog zó ontzettend veel moois te bieden. Het draait om:

  1. Bewustwording & levensstijl
  2. Je ontdekt je authentieke zelf
  3. Je ontdekt je passies (zielsmissie)

Dit alles zodat je eindelijk jóuw leven leeft.

Klinkt goed hè!

Klik hier voor alle info: Vitaal en Lichter Leven Programma.  In september 2024 start het groepsprogramma, je kan het programma natuurlijk ook 1-1 volgen.

P.S. Ik ben trouwens glansrijk geslaagd én na 2x door de wasstraat staat mijn auto er ook weer stralend bij!