De eerste keer voelde het nogal onwennig. ‘Nu lijk ik wel een heks’ ging er door me heen. O, o, die geweldige gedachten van ons toch hè, voordat je het weet gaan ze weer helemaal met je op de loop 😉 Maar goed, ik was er nu toch dus nu zette ik door ook. Ik ging een nieuw ritueel in mijn leven introduceren.

Heb jij ze (nog)?

Waar we het als mens heel goed op doen zijn rituelen, sterker nog, eigenlijk hebben we die gewoon nodig. Even stil staan bij een bijzonder moment. Of in je gezin iets altijd op dezelfde manier doen, zodat er vanzelf een ritueel ontstaat. Zo kregen mijn meisjes vroeger als ze jarig waren hun cadeautjes altijd op bed. In de vroege ochtend in optocht door het huis, op naar de jarige die nog heerlijk lag te slapen (of stiekem al een tijdje lag te luisteren: ‘komen ze al’😉) De fotoboeken van mijn meisjes staan dus vol met foto’s van hun duffe koppies op hun verjaardag. Maar o wat zijn deze momenten ons dierbaar!

Ook deze is me heel dierbaar

Ik ben katholiek opgevoed en ook daar hadden we onze rituelen. Naar de nachtmis gaan met kerstmis bijvoorbeeld. Als klein meisje vond ik dat best spannend: op de tijd dat ik anders in bed lag met z’n allen in het donker naar de kerk. Met z’n 7-en hadden we bijna een hele kerkbank nodig. Ik zat naast mijn vader. Ik vergeet nooit meer dat we gingen staan en ‘de Herdertjes lagen bij Nachte’ zongen. Mijn vaders zware stem klonk luid door de kerk en ik probeerde dapper net zo mooi als hij mee te zingen. In mijn kinderlijke onschuld dacht ik echt dat kerst voor altijd zo zou zijn….

Het kan ook niet anders

Maar kerst was niet de rest van mijn leven zo. Net zoals er niets voor de rest van je leven is zoals het is. Oude vertrouwde rituelen verdwenen. Mijn kleine meisjes werden groot en hebben nu zelf hun gezin. Mijn vader leeft helaas niet meer. In die kerk voel ik me al heel lang niet meer thuis. Dingen veranderen en dat is natuurlijk maar goed ook, anders zou je nu nog altijd over de grond kruipen in plaats van een volwassen leven leiden.

Zo oud als de mensheid

Maar goed, die rituelen. Die zijn natuurlijk al zo oud als de mensheid. Vaak waren ze aan de seizoenen gebonden. Even bewust stil staan bij het begin van de lente bijvoorbeeld, dankbaar voor het nieuwe leven dat weer ontspruit. Of bij het begin van de zomer: de langste dag van het jaar, midzomervuren werden ontstoken voor bescherming, reiniging en de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zou behouden om een goede oogst te bieden. De aanvang van de herfst die de overgang naar de winter markeert, weer naar binnen keren, loslaten. En nu staan we voor de kortste dag van het jaar: dinsdag 21 december 2021. Ik verheug me er nu al op dat de dagen dan weer gaan lengen. Dat we stap voor stap de donkerte achter ons laten en steeds meer naar het licht toegroeien.

Wil je deze es proberen?

Graag deel ik met jou welk ritueel ik op de kortste dag van het jaar, tijdens de winterzonnewende, doe. Dat ritueel waarbij de eerste keer dat ik zoiets deed de ‘nu lijk ik wel een heks gedachte’ door me heen ging 😉 Geloof me: ik ben geen Hans & Grietje Heks hoor. Ik ben gewoon Marie-José. Wel de Marie-José die geniet van bijzondere momenten en dit is er één van:

Op naar het licht!

✨ Kies een plekje in huis waar je even rustig kunt zitten en zet daar een krukje of klein tafeltje neer, dat dient als jouw ‘altaartje’

✨ A
ls je dat fijn vindt kan je even met een wierook stokje door de ruimte lopen of een stukje Paulo Santo (heilig hout)

✨ 
Plaats op je ‘altaartje’ 5 symbolische elementen:   
  * Witte kaarsjes (theelichtjes bijvoorbeeld) deze staan symbool voor het licht dat weer terug komt.
Wit staat voor zuiverheid, vrede, vreugde en bescherming.

   *Een mooie steen. Dat kan een edelsteen zijn als je die hebt (een amethist of een kristal bijvoorbeeld) mag natuurlijk ook een mooie steen of schelp zijn die je tijdens een wandeling hebt gevonden. Dit staat voor gronding.

   *Leg er ook een dennenappel bij (goeie reden voor een gezonde boswandeling 😉) De dennenappel staat symbool voor groei:ze laat één voor één haar zaadjes los.

   *Een glaasje water. Water staat symbool voor reiniging en zuiverheid

   *Leg er ook een veer bij (die vind je ook wel tijdens je wandeling, de vogels laten ze rijkelijk achter). De veer staat symbool voor jouw verbinding met de natuur en voor kracht, moed & zelfbewustzijn.

   *Leg ook 5 lucifers (met het doosje) klaar

Ga lekker zitten, ontspan, focus je rustig één voor één op de elementen die je op jouw ‘altaartje’ hebt gelegd

✨Steek met de eerste lucifer één van de kaarsjes aan

✨Adem een paar keer diep in en uit, land helemaal in dit moment, in het nu

✨Pak dan de tweede lucifer.
Bedank de tijd die achter je ligt.
Voel je dankbaar voor de lessen die je hebt mogen leren.
Steek de lucifer aan en laat hem zover mogelijk opbranden (zonder je vingers te verbranden!)

✨Pak dan de derde lucifer.
Overdenk wat je wilt loslaten, wat jou niet meer dient.
Steek de lucifer aan en laat hem zover mogelijk opbranden.

✨ 
Pak dan de vierde lucifer.
Overdenk wat je in je leven wilt uitnodigen
Steek de lucifer aan en laat hem zover mogelijk opbranden

✨Met de laatste lucifer steek je de andere kaarsjes aan. Bij elk kaarsje verwelkom je het licht, woorden die daarbij passen zijn bijvoorbeeld: innerlijke kracht, liefde, verbinding, licht, eenheid, vrijheid

✨Laat het licht in gedachten in en door je heen stromen. Van jou naar je omgeving, naar jouw geliefden en steeds verder de aarde over. Tot je de aarde helemaal in het licht hebt gezet. Blijf zo even zitten en haal dan in gedachten het licht weer naar je toe. Alle lichtpunten die je op aarde hebt aangestoken blijven ook branden.

Dat is waar deze tijd over gaat: Jouw licht laten schijnen in de wereld, op jouw eigen manier. Sluit op je eigen manier af en blaas de kaarsjes voorzichtig uit.

Op naar het licht!

Op naar het licht: we kunnen daar allemaal op onze eigen manier aan bijdragen. En nee, dat maakt je geen Hans & Grietje Heks. Je bent gewoon een lief mens die af en toe even heel bewust bij dingen stilstaat.

Sta jij stil bij de winterzonnewende? Heb jij mooie rituelen? Deel je het hieronder?