Nou ik was vorige maand even compleet van m’n padje. Ik denk niet dat je daar zoveel van hebt gemerkt, want ik heb gewoon doorgewerkt. Dat kon ook, anders had ik het niet gedaan natuurlijk.

Helen

Mijn jaarthema dit jaar is HEAL (helen). ‘Weet wat je kiest’, klinkt het dan in het land van persoonlijke ontwikkeling, ‘want het zou zomaar werkelijkheid kunnen worden’. En dat werd het op fysiek vlak ook. De afgelopen weken kreeg ik twee kleine ingrepen. Twee kort achter elkaar onder het motto ‘dan ben ik er maar gelijk van af, anders zit ik er van ’t najaar weer mee’. Want ik kon dan wel gewoon werken, maar Zumba, intensief bewegen en yoga waren even van de baan.

Auw!

Dat deed me eerlijk gezegd meer dan ik van te voren had bedacht. Er werd niet alleen aan mijn lijf gesleuteld, maar ook aan mijn manier van leven. Mijn wandelingen met Vito, mijn hond, moest ik behoorlijk inkorten. Ik voelde ook wel dat het voor mijn been niet goed zou zijn, maar verplicht alleen maar kleine stukjes lopen en niet gezond en sportief bewegen bleek tóch wel een dingetje voor me te zijn… 

Luisteren

Wat natuurlijk ook logisch is. Als je sport maak je allerlei feel good hormonen aan en aangezien ik dat minstens 2x per week doe, plus ook mijn yogalessen er nog bij, is mijn lichaam daar op ingesteld. Ondertussen heb ik wel geleerd om zodanig naar mijn lijf te luisteren dat ik ook gelijk het verschil voel.

Toen was het anders

Nog niet zo overdreven lang geleden was dat wel anders. Lekker vakantievieren, lekker ander ritme, anders eten, niet sporten, gewoon go with the flow en aan het einde van de vakantie voelde ik dan pas van hmmmm ik zit toch anders in mijn vel. Ik stak het dan op het weer naar huis gaan en de waan van alle dag weer in moeten (daar vond ik ook van alles van). 

De mix

Met de wijsheid van nu weet ik dat het een combinatie van de twee was. Mijn lijf heeft die beweging gewoon nodig. Ieder lijf trouwens, omdat iedereen het nodig heeft om feel good hormonen aan te maken. En dan niet één soort maar een mix of variatie van allemaal.

Wat een verschil!

Zeker in deze tijd. We krijgen in deze tijd waarin we nu leven in twee weken tijd net zo veel prikkels als we lang geleden in een heel leven kregen. Twee weken ten opzicht van een heel leven! Kan je nagaan! Wat een verschil! Het is dus meer dan ooit belangrijk dat je zelf de regie over je gevoelsleven pakt en je niet zomaar door al die prikkels van buitenaf mee laat voeren. 

Smile

Al die prikkels veroorzaken stress. Het stresshormoon cortisol stroomt met al zijn vrienden door je lijf. Er is echt niet veel voor nodig om die stress hormonen aan te maken, een denkrimpel is al voldoende. Daarom kan je een uitdaging ook beter met een glimlach te lijf gaan, dan voorkom je dat. 

Allebei nodig

Je lijf maakt of het een of het ander aan: of stress-hormonen of feel good hormonen. Ze zijn beiden niet alleen maar slecht en ook niet alleen maar goed. Je hebt je stresshormonen nodig als je in gevaar bent, want ze zetten je aan tot vechten of vluchten. Je hebt feel good hormonen nodig om je lijf te ontspannen. Want als je constant onder de stress-hormonen zit, wat in onze huidige tijd helaas maar al te vaak het geval is, ontwikkel je allerlei klachten: last van je nek en schouders, last van je rug, slechte concentratie, besluiteloosheid, last van je spijsvertering om er maar eens een paar te noemen.

Hoe dan?

Als ik had gevochten met het feit dat ik niet kon sporten en beperkt was in mijn bewegen, dan zou dat de genezing absoluut niet bevorderen en bovendien was ik dan nog chagrijnig ook. Wat heb ik dan gedaan? Gekeken naar wat er wél kon. Ik kon wel wandelen, alleen niet zo ver, dus ging ik gewoon een keer extra. In plaats van sportavonden werden het fotoboek avonden. Mijn kleinkindjes krijgen voor hun verjaardag geen duur cadeau, maar een handgemaakt fotoboek van hun levensjaar samen met oma. De fotoboeken zijn nog nooit zo op tijd af geweest 😉 én van het plakken en schrijven van die fotoboeken wordt ik altijd echt heel blij (feel good!) Bovendien heb ik waardevolle boeken gelezen tijdens de momenten van ‘verplicht even plat’. 

Nog een prachtig cadeau

Er zat zelfs nog een prachtig cadeau in deze weken verstopt: op een nacht lag ik wakker, omdat mijn lijf niet zo lekker voelde. Ik keek op mijn wekker: het was nog maar 2 u. Hmm beetje vroeg. Poosje later was het half 3, weer een poosje verder, 3 uur. Nog maar weer es een keer omdraaien. En zo zag ik het half 4 en 4 uur worden. Daar waar ik me ooit vreselijk druk zou maken ‘ik moet toch slapen want anders ben ik morgen niet fit’ en mijn piekeren overuren zou draaien, was ik nu verrast wat er in die uren allemaal door mijn hoofd ging. Jeetje wat een drukke boel is dat eigenlijk. Mijn gedachten gingen echt van hot naar her, inderdaad als een hele bende apen die in het oerwoud van tak tot tak springen. Ik kon er met een glimlach naar kijken, hoefde er helemaal niets mee en viel uiteindelijk gewoon rustig in slaap. Nou! Dát gun ik jou ook!

Je hebt het zo geleerd

Ervoor zorgen dat er feel good hormonen door je lijf stromen in plaats van stress hormonen.Tijd en ruimte voor jezelf maken. Dit en nog veel meer leer je allemaal tijdens mijn workshop Gewoon Loslaten.

Geen ingewikkeld gedoe, de naam van de workshop zegt het al. Gewoon een heleboel praktische handvatten waar je direct mee aan de slag kunt. Zodat jij niet meer zomaar van je padje af hoeft te raken!

Hoe ga jij ermee om als je leven er even anders dan anders uitziet? Wil je dat hieronder met mij delen?