We rijden op de A58. Het het is stikdonker. Het is al laat. De regen valt met bákken uit de lucht. Het is noodweer, je spoelt zowat van de weg. Je ziet bijna geen hand voor ogen. En ik… ik voel me de gelukkigste vrouw op heel de wereld.

Want in die kleine ruimte van onze warme auto ben ik omringd door hen die me het dierbaarst zijn van al: mijn dochtertjes liggen op de achterbank als dominosteentjes tegen elkaar aan te slapen, mijn hond ligt aan mijn voeten, mijn man zit naast me aan het stuur en ik weet zeker dat hij ons zoals altijd veilig thuis zal brengen. Het is kerst.

Wauw…

Ik heb de lagere school leeftijd. We gaan naar de nachtmis. We vullen een complete kerkbank: mijn ouders en hun 5 kinderen. Ik zit naast mijn vader. Op een gegeven gaan we staan om De Herdertjes Lagen Bij Nachte te zingen. Mijn vader zingt uit volle borst, zijn mooie stem vult de complete grote kerk. Dat geeft mij moed om ook voluit mee te zingen. Ik kijk naar hem omhoog en ik voel me helemaal blij. Het is kerst. 

Iedereen is er

In ons huis hebben we een enorm lange tafel gemaakt. Iedereen is er, mijn ouders, broer en zussen, mijn schoonzus en zwagers en alle neefjes en nichtjes. Mijn dochters vinden het geweldig, wij ook. Ons huis is vol, maar ons huis kan het makkelijk hebben. Groot genoeg. Om de beurt duiken we de keuken in om een gerechtje voor ons allen te maken. Het is kerst.

Traditie en weg

De kerstboom staat te stralen, ons huis vol kaarsjes en lichtjes. Nadat hij in de nachtmis is voorgegaan, komt onze vaste gast in de kerstnacht nog eventjes met ons mee om wat te drinken. Een dierbare traditie. Het voelt ook dubbel. Mijn man en ik zijn de weg naar elkaar kwijtgeraakt. Hoe we ons best ook doen, we kunnen de weg maar niet terugvinden. Het is kerst.

Strand

Het is stikdonker. Het is al laat. Het is koud. Het strand is verlaten. Ik loop er alleen. Ik vertel mezelf dat het goed is zo. Zachtjes neurie ik kerstliedjes. Stil gevecht tegen een verlaten gevoel. Ik weet dat het goed is zo. Evengoed voel ik me van god en iedereen verlaten. Het is kerst.

Laatste…

We zijn op vakantie. Ook al zijn we gescheiden, we gaan met heel ons gezin naar een vakantiepark in Limburg om daar samen met onze kinderen en kleinkindjes kerst en Oud & Nieuw te vieren. Hij is ziek. Heel erg ziek. Elke dag levert hij in sneltreinvaart in. We zijn samen naar Limburg gereden, als we weer naar huis gaan moeten we hem bijna naar de auto dragen. Het was onze laatste kerst samen…

2018

Eerste kerstdag, ’s ochtends rond uur 6 gaat de telefoon: mijn moeder is stilletjes in haar slaap weggegleden… Ook dat was kerst.

2019

De ene kerstdag ben ik vrijwilliger bij Sant’Egidio, de gemeenschap die zich het hele jaar door inzet voor daklozen, vluchtelingen, mensen met een handicap, eenzame ouderen, kansarme kinderen… We verzorgen een prachtig mooi kerstfeest voor deze mensen met een feestelijke lunch, cadeautjes en bovenal persoonlijke aandacht.

De tweede kerstdag ben ik omringd door mijn allerliefsten: mijn kinderen en kleinkindjes ❤️ We doen spelletjes, we hebben allemaal wat lekkers klaargemaakt en bovenal genieten we van elkaar.

Het bestaat niet

Bovenstaand is zomaar een greep uit de dik 50 kerstfeesten die ik in mijn leven heb beleefd. Er wordt zoveel aan kerst opgehangen. Het móet allemaal perfect zijn. Maar er bestaat geen HET perfecte kerstfeest dat je elk jaar opnieuw precies weer zo kunt beleven. Het perfecte kerstfeest zoals ons dat op tv en in de reclame wordt voorgespiegeld bestaat al helemaal niet. Kerst is elk jaar anders zoals alles elk jaar weer anders is. 

Hoe kijk jij terug op de afgelopen kerstdagen?

Hoe voelt het nu voor jou? Blij en dankbaar of zo van ‘dat was het dan’? Wat je vooral in de kerst (en niet alleen tijdens de kerst…) meeneemt is jezelf. Hoe voel jij je? Wat leeft er in jouw hart? Bovenal bepaalt dát hoe jouw kerstdagen eruit hebben gezien.

Als het voor jou van binnen niet goed voelde… kijk daar dan naar. Neem dat gevoel, waar je al veel te lang mee rond loopt, niet mee het nieuwe jaar in. Kijk ernaar, onderzoek wat je nodig hebt en ga ermee aan de slag.

Als je er klaar mee bent, meer zelfvertrouwen wilt, rust in je hoofd en je lijf, het lef om voor jezelf te kiezen, doe er dan wat aan. Als je voor jezelf wilt kunnen opkomen, zonder een ander te kwetsen, als je wilt durven zeggen wat je wilt, je eigen pad wilt durven volgen, doe er dan wat aan.

Wat je ook doet, doe er wat aan!

Het leven is veel te kostbaar en veel te kort om nog langer je dagen te vergooien.

Ik help je met alle liefde.

En och, ik doe het ‘best aardig’ 🤗 Ik voel mij gelukkig, volg mijn eigen pad, koester mijn kostbare herinneringen en dagelijks komen er weer prachtige herinneringen bij ❤️