Vol verbazing keek ik in de kledingkast op mijn vakantieadres. Míjn kast, de kast die ik tijdens mijn vakantie in gebruik had. Het leek wel of er een bom in was ontploft! Hoe moeilijk kan het zijn: je hoeft alleen maar de stapeltjes uit je koffer gewoon netjes in de kast over te leggen en de jurkjes op een hangertje te hangen. Dat laatste was aardig gelukt 😉, maar die stapeltjes…. Het was eigenlijk één grote bende. Hoe had ik dát voor elkaar gekregen?

Je omgeving is je spiegel

Als je kijkt hoe je omgeving eruit ziet heb je een aardig ideetje van jouw binnenkant. Punt is dat je zo gewend bent aan je omgeving dat je het vaak niet eens meer ziet. In een andere omgeving, op vakantie bijvoorbeeld, kijk je met een frisse blik. Daarom is vakantie ook zo leuk, alles is anders en je krijgt de ene nieuwe prikkel na de andere. Je ziet alles eens totaal anders, vanuit een ander perspectief. Dat kan ook behoorlijk confronterend zijn. Zoals mijn kledingkast bijvoorbeeld.

Was het dan werkelijk zo’n chaos in mijn hoofd?

Blijkbaar wel. Stille getuige waren de ongesorteerde ‘stapeltjes’, Marie Kondo (de Japanse opruimgoeroe) zou ervan genieten om hier haar tanden in te zetten. En als ik eerlijk ben: het wás ook even best chaotisch in mijn hoofd. Het vroeg wat kunst en vliegwerk om me aan mijn belofte aan mezelf te kunnen houden: deze zomervakantie echt vrij zijn, echt niets doen.

Mijn coachingspraktijk is succesvoller dan ik ooit had durven dromen. Ik zit als het ware in een heerlijke sneltrein, die gewoon doorgaat. En ik wil niets liever dan dat. Maar… en… die trein mag, moet zelfs, af en toe ook even stoppen. Even gas terug nemen en genieten van het uitzicht. Ennuh, ik heb Marie K niet hoeven bellen hoor. Zodra ik was ‘teruggeschakeld’ en de rust in mijn hoofd was teruggekeerd zou ze trots op me zijn geweest: keurig gesorteerde stapeltjes. Een plaatje! 😜

Zo binnen, zo buiten

Stop eens even met lezen en kijk eens om je heen. Laat je ogen eens over je omgeving glijden. Wat zegt die over jouw binnenwereld? En klopt dat met wat je voelt? Ga in gedachten eens langs jouw dagelijkse gang van zaken. Wat doe jij op een dag? Wat zegt dat over jouw binnenwereld?

Zo buiten, zo binnen?

En zie de mensen voor je met wie je de meeste tijd doorbrengt. Je wordt het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest optrekt, dat heb je vast wel eens gehoord. Daar werkt het misschien eerder andersom: zo buiten, zo binnen. WIL jij het gemiddelde zijn van die mensen? Stimuleren zij jou? Moedigen ze je aan om te doen wat je werkelijk wilt?

Als je jouw meeste tijd doorbrengt met mensen die de status quo graag handhaven, die alles graag bij ‘het oude vertrouwde’ laten, dan is het haast onmogelijk om daar bovenuit te groeien. Want om te groeien heb je mensen nodig die jouw talenten en mogelijkheden zien. Die jou als het ware groter zien dan jij jezelf kunt zien. 

Ja, maar hoe vind ik zulke mensen?

Het is helemaal niet zo moeilijk om mensen te vinden die je stimuleren om verder te groeien: ga doen wat je graag doet. Ga doen waar jouw interesses liggen. Dan kom je vanzelf gelijkgestemden tegen. Tijdens mijn workshops zie ik dat vaak gebeuren. Er ontstaan appgroepjes waarmee mensen contact met elkaar houden en er zijn zelfs mooie vriendschappen ontstaan. Zo eenvoudig kan het zijn.

Wat vertelt jouw buitenwereld aan jou?

Durf je ernaar te kijken? En als het je niet helemaal bevalt wat je ziet, durf je het dan aan te pakken? Ik weet in ieder geval: als het een zooitje om mij heen is, dan is het de hoogste tijd om weer es eventjes naar binnen te kijken. En echt: als je weet hoe je dat moet doen, heb je in no time je stapeltjes weer keurig in je kast liggen! 😉

Wat wil jij aanpakken? Wil je dat hieronder met mij delen? 🍀