Eind maart 2021, ik heb een belangrijke afspraak in Leiden. Is dat nu zo bijzonder? Nou in deze tijd wel, want het dringende advies vanuit de overheid is: blijf thuis. Het schreeuwt je zelfs toe vanaf de grote signaleringsborden boven de weg. Evengoed beland ik die dag in de file, dus er zijn blijkbaar heel wat meer mensen die niet thuis blijven 😉

Mijn favoriete weg

De mooiste weg vanuit Middelburg, mijn woonplaats, naar het noorden is via de dammenroute. Het is een stralend mooie dag. Strakblauwe lucht met hier en daar prachtig mooie helder witte wolken. Ik geniet van het lichtspel van de zonnestralen op het water elke keer als ik een dam passeer. Iets waar ik nooit genoeg van kan krijgen en ik voel me helemaal blij. De prachtige schitteringen die het water zilver kleuren… wat is dit toch heerlijk en wat is de wereld toch mooi!

Dan pas dringt het besef door

Ik voel nu pas hoe enorm ik dit heb gemist. Gewoon in je auto stappen en langs de mooiste routes rijden. Instappen en wegwezen. Naar een seminar, een training, theatervoorstelling of gewoon naar vrienden die aan de andere kant van het land wonen.

Er schiet een verhaal door mijn hoofd

Het verhaal over een kikker koken, metafoor hoe je ongemerkt aan kleine veranderingen went. Heb jij dat ook? Dat je hersens kris kras verbindingen maken en alles aan elkaar breien. Heerlijk hè! Helpt mij in ieder geval heel goed bij mijn schrijfinspiratie!

Je kent het verhaal vast wel

Stop een kikker in een pan met kokend water en hij springt eruit. Stop een kikker in een pan met koud water, zet die op het vuur en de kikker blijft lekker zitten. Helaas, door de langzame verandering van temperatuur wordt de kikker langzaam gekookt en sterft.

Zo gaat dat

Nog even los van of dit een feitelijke waarheid is (ik ga het in ieder geval niet uitproberen!) is de metafoor wel heel mooi en daarom schoot hij ook in mijn gedachten. Omstandigheden veranderen zelden van het ene op het andere moment, enkele uitzonderingen daargelaten. De grootste veranderingen in ons leven voltrekken zich geleidelijk. Kleine stapjes, haast onmerkbaar, je raakt er snel aan gewend. Maar voordat je het weet ziet je leven er totaal anders uit dan je ooit in gedachten had.

Kijk maar eens naar jezelf

We gaan pas veranderen als het pijn doet. Is dat snel dan reageer je direct, moet je je hand maar eens verbranden bij het koken, nog voordat je kunt denken ‘au dat is heet!’ heb je je hand al in een reflex teruggetrokken. Maar wat als veranderingen langzaam en subtiel gaan? Dan merk je het niet en word je vaak ongemerkt onderdeel van het systeem.

Wat doe jij jezelf aan?

Elke keer als je weet dat je concessies doet die niet goed voor je zijn. Elke keer als je weet dat je blijft zitten waar het voor jou niet oké is. Elke keer als je denkt “ik wil het anders” maar je komt niet in beweging. Voordat je het weet ben je deel van het systeem geworden. Deel van ‘ zo doen wij dat nu eenmaal’, deel van ‘veilig en vertrouwd’.

Wat is er met mijn leven gebeurd?

Je hebt het amper in de gaten, totdat je je volledig hebt aangepast en je je op een bepaald moment in je leven afvraagt: “Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is er met mijn leven gebeurd?”

Laat je dat zomaar gebeuren?

Je bent er zelf bij! Je bent geen willoze kikker in een langzaam opwarmende pan water. Je laat jezelf toch niet zomaar dood koken? Je kunt jezelf beter NU alvast behulpzame vragen stellen. Niet: “ Wat is er gebeurd?” Maar: “Wat heb ik gedaan?”, “Wat ik kan NU doen om het roer om te gooien?”

Veranderen gaat vaak anders of sneller dan dat je het zelf in de gaten hebt. Maar je kunt leren subtiele veranderingen snel te zien, te voelen en te reageren. Dan spring je eruit of kies je juist om te blijven. Ongeacht of je al lang in de situatie zit of niet.

Dat kan jij ook

Ik heb geleerd te voelen wat mijn lijf mij vertelt. Nu voel ik het als het water langzaam warmer wordt. Ik heb geleerd de signalen ‘dit is goed voor mij’, ‘dit is niet goed voor mij’, op te vangen, ernaar te luisteren en naar te handelen. En dat kan jij ook! In mijn workshop Gewoon Loslaten leer ik je alles wat ik zelf elke dag doe. Zo sta ik aan het roer van mijn leven en niet de omstandigheden. Kijk hier om te zien wanneer ik de volgende workshop weer geef.

Hoe is jouw leven haast onmerkbaar veranderd?  Wil je dat hier onder met mij delen?