Als je mij een beetje kent weet je dat ik dol ben op de zee. Je hoeft trouwens mijn website maar aan te klikken en het is overduidelijk. Het ruisen van de golven, mijn blik op oneindig, mijn voeten in het zand, als ik ergens van geniet is het wel hiervan.

Ik ga nooit echt ver van de kust weg en als ik het dan toch wel eens doe, mis ik de zee. Ik kan echt wel genieten van bos en bergen, maar het gelukkigst ben ik als ik weer richting zee koers.

Wat als ik me niet goed voel

Ik zoek de zee bewust op als ik me niet goed voel. Als ik niet lekker in mijn vel zit, als het stormt in mijn leven. In tijden van groot verdriet vind je mij aan zee. Waarom eigenlijk? Dat heb ik mij nooit zo afgevraagd. Ik word als vanzelf naar de zee toegetrokken, daar voel ik weer rust in mijn hoofd en mijn lijf, daar krijg ik de boel weer op een rijtje. Toch is het ook wel beter uit te leggen dan dit hoor, er zijn er zelfs wetenschappelijke verklaringen.

Een medicijn dat je kunt inademen

De minerale zouten in zeewater zorgen ervoor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf. Hierdoor maak je extra serotonine aan, een gelukshormoon dat een positief effect heeft op stress en op je humeur. Ook zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine en die zonnestralen komen gewoon door de wolken heen. Nog een extra reden om er op uit te gaan, juist als je niet lekker in je vel zit.

Geluiden die je een gevoel van veiligheid geven

Het ruisen van de zee helpt je op een diep niveau ontspannen. Dat komt omdat het ruisen van de golven in je hersenen het ontstaan van alphagolven bevordert (hersengolven die voor ontspanning zorgen)

Je voelt je het prettigst op plekken waar de omgevingsgeluiden je onbewust een veilig gevoel geven. Je hersenen zijn dag en nacht bezig met het registreren van geluid en je reptielenbrein analyseert voortdurend of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. In tegenstelling tot bijv industriële of mechanische geluiden, het rinkelen van je telefoon of voorbij razend verkeer. Dat soort geluiden geeft juist stressreacties in je lijf. 

Zit jij niet lekker in je vel?

Ga dan naar plekken waar je de horizon kunt zien. Waarom? De horizon is een natuurlijk begrenzing en helpt je om te kalmeren in plaats je grenzeloos te verliezen in je gedachten, gevoelens en emoties. Dus ja, het is echt een goed plan om ‘zomaar’ op een bankje bij de zee te gaan zitten en ‘zomaar’ voor je uit te kijken.

Blote voeten voor je balans

In je voetzolen zitten per vierkante centimeter meer zenuwuiteinden dan op elke andere plek in je lijf. Door op je blote voeten in het zand te lopen, stimuleer je deze zenuwuiteinden. Je herstelt zo heel eenvoudig je natuurlijke balans. En je versterkt ook nog eens je de spieren in je voeten. Twee vliegen in één klap 😉

Dus, je kan het heel wetenschappelijk benaderen of je kunt gewoon eenvoudigweg genieten van een van de meest natuurlijke medicijnen die we tot onze beschikking hebben: de zee.

Ben ik even blij dat ik een Zeeuws meisje ben en de zee nooit echt ver uit mijn buurt is!

Wat doe jij als je niet lekker in je vel zit? Als het leven eventjes te zwaar voelt? Wil je dat hieronder met mij delen?