Rij 4, stoel nr 10 in het midden. Ik zit lekker dicht vooraan zodat ik het zo goed mogelijk kan volgen en kan zien. Ik heb zo mijn voorkeur voor mijn plekjes 😉 In het vliegtuig bij het raampje om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten, in het theater of tijdens een training vooraan om optimaal te genieten en/of alles in mij op te nemen. Het is vrijdag 28 maart, ik zit in de Stadsschouwburg bij mij om de hoek. Op het podium is een prachtig decor opgebouwd: de grot van Plato (zie foto hierboven). Geduldig wacht ik op de twee mannen die sinds corona tijd een enorme bron van inspiratie voor mij zijn en nu komen ze ‘zomaar’ naar Middelburg! Daar wil ik natuurlijk bij zijn!

Wat je uiteindelijk toch niet gelukkig maakt

Het thema van de avond is ‘Vrijheid’. Een veelbesproken onderwerp natuurlijk, zeker de afgelopen jaren. Wat is vrijheid voor jou? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Is dat los van alles zijn en totaal geen verantwoordelijkheden meer hebben? Is dat alles achter je laten en je goddelijke gang gaan? Ik vermoed zomaar van niet. Voor mij ook niet hoor. Misschien verzucht je het wel eens als het je allemaal teveel wordt, maar uiteindelijk is dat toch niet wat je echt gelukkig maakt. 

Terug naar de Schouwburg

Na een daverend welkom applaus kan je een speld horen vallen. De mannen hebben hun plek ingenomen en het gesprek ontvouwt zich. Jorn Luca, de initiatiefnemer van deze theatertour, hoeft maar één vraag te stellen. Mattias Desmet laat de vraag even op zich inwerken en antwoordt dan met woorden die er ‘zomaar’ uit lijken te rollen. Mattias, professor klinische psychologie aan de universiteit van Gent, grapt dat hij bekend staat om zijn uitgebreide antwoorden: “Stel mij drie vragen en de avond is voorbij” 😂 Hij heeft de gave om ingewikkelde vraagstukken eenvoudig onder woorden te brengen. Daar bovenop gaat het hem om ‘de act van het oprechte en verbindende spreken’ zoals hij dat zelf formuleert en dat is heel duidelijk te merken. Zelden heb ik iemand gezien en gehoord die zijn woorden zo zorgvuldig kiest, terwijl je aan alles voelt dat ze recht uit zijn hart stromen.

Het een kan niet zonder het ander

Mattias legt een definitie van vrijheid uit waar ik me volledig in kan vinden: ‘Vrijheid kan niet zonder waarheid, die twee gaan hand in hand’. Je kan pas in volledige vrijheid leven als je jóuw waarheid leeft. Niet de waarheid die je vertelt wordt klakkeloos aannemen, niet wat je je hele leven al hoort en dus wel zo zal zijn, niet jezelf aanpassen om er maar bij te horen, dat zijn gegarandeerd recepten om nooit echt goed in je vel te zitten. 

Dé waarheid bestaat niet

Dé waarheid bestaat volgens mij niet. Zoals een van mij teachers zei: ‘Er zijn net zoveel waarheden als dat er mensen op onze planeet rondlopen’. Je vrijheid zit in jóuw waarheid leven, jóuw waarheid spreken. Je grootste vrijheid zit in spreken en leven op een zodanige manier dat je jezelf elke avond nog steeds in de spiegel kunt aankijken. Dat je blij bent met wie je bent en wat je doet.

Dat vraagt best wat

Ja dat klopt, dat vraagt best wat. Dat vraagt je losmaken van de structuren en conditioneringen waarin je bent opgevoed en opgegroeid en jouw eigen structuur ontdekken. En je losmaken is wat anders dan er tegenaan trappen hè, dat mag duidelijk zijn. Het zou zomaar kunnen betekenen dat je eens goed naar jezelf kijkt en naar het leven wat je leeft. Heb je dat zelf helemaal ingekleurd, of is het onbewust zo gegroeid dat anderen dat voor jou hebben gedaan?

Klopt het wel?

Klopt het beeld wat de buitenwereld van jou ziet met jouw binnenwereld? Of druk je allerlei onrustige gevoelens weg door maar gewoon door te blijven gaan zoals de huidige maatschappij lijkt te eisen?

Je lijkt erbij te horen

Je lijkt vrij te zijn, je lijkt erbij te horen door ‘gewoon’ met de maatschappij, met iedereen uit je omgeving mee te hobbelen. Door maar niet uit de toon te vallen. Maar waar hoor je dan eigenlijk bij? Wat brengt het je dan eigenlijk?

Ze lachen je uit

Ken je de uitspraak van Mahatma Ghandi?: “Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze met je, dan win je.” Met andere woorden: het vraagt moed om je eigen pad te kiezen en te volgen, maar uiteindelijk brengt het je enorm veel. Dat heb ik zelf ook ervaren. Ik heb ook wel eens in gezelschap naast iemand gezeten die mijn manier van leven en zelfs mijn muziekkeuze schamper invulde (betreffende persoon zat er overigens compleet naast 😉) Ik ben ook compleet niet serieus genomen geweest: ‘heb je wel een een beetje klantjes?’ Door elke keer weer de weg naar binnen te nemen, elke keer weer bij mijzelf te onderzoeken ‘klopt mijn weg voor mij?’ heb ik gewonnen.

Wat heb ik dan gewonnen? 

Míjn manier van leven, mijn weg, mijn waarheid leven, mijn vrijheid, mijn manier van gelukkig zijn. En jij? In hoeverre ben jij vrij? Leef jij jouw waarheid? Ben jij ten diepste echt gelukkig?

Ontdek jouw vrijheid, jouw waarheid, jouw manier van leven, jouw passies hier: Vitaal & Lichter Leven Programma