22 april 2020, bovenstaande foto zou vandaag mijn uitzicht zijn. Nederland zou onder me wegglijden. Net als toen ik klein was, wil ik nog steeds heel graag overal aan het raampje zitten, dus dat regel ik dan ook voor mezelf. Ik doe niets liever dan uit het vliegtuigraampje staren naar het landschap dat onder mij voorbij trekt. Ik hoef geen filmpje voor onderweg, dit is voor mij de allermooiste film. Vlak land verandert in heuvels, grote steden, kleine plaatsjes, bergketens, af en toe enorme meren. 

❤️

Nog meer heuvels glijden onder mij voorbij, ik zie steeds meer herkenningspunten. We vliegen een stukje over de zee, dan maakt het vliegtuig een grote bocht, de landing zet in, grote glimlach op mijn gezicht, ik voel aan alles: ik ben weer thuis. Ik stap uit het vliegtuig, voel de zachte zonnestralen op mijn gezicht. Op naar de trein met het heerlijke vooruitzicht: over 2 uur sluit ik ze weer in mijn armen. Dit gaat namelijk niet over een vakantiereisje of citytrip, dat gaat over eindelijk mijn dochter en kleindochtertje weer zien.

Dikke vette pech

Helaas niks van dat alles. Ik ben gewoon in Middelburg. En mag de zoveelste teleurstelling van de afgelopen maanden verwerken. Yep ik ben coach, Loslaatcoach™ dan nog wel én ik ben ook gewoon mens met alle emoties net als ieder ander. Ik weet, ik ben absoluut niet de enige die de afgelopen maanden meermalen heeft moeten slikken, zeker niet! Dit is slechts een aanloopje naar wat ik graag met je wil delen:

Omgaan met teleurstellingen is een kunst apart

Gaan dingen niet zoals je gehad gehoopt? Op momenten van teleurstelling ga je soms het liefst in bed liggen en kom je er nooit meer uit. Door je mentale kracht te leren vergroten, maak je van teleurstellende situaties een uitdaging die je draagkracht vergroot. 

Hoe kan het dat sommige mensen met de grootste narigheid kunnen omgaan, terwijl anderen al bij de eerste beste tegenslag opgeven?

Wel, psycholoog Carol Dweck ontdekte dat mensen die het moeilijk vinden om te dealen met tegenslagen een zogenaamde ‘vaste mindset’ hebben: ze gaan ervan uit dat je bij je geboorte een setje talenten en vaardigheden meekrijgt en daar moet je het maar gewoon mee doen.

Mensen die juist goed met tegenslagen kunnen omgaan denken anders. Zij hebben een ‘flexibele groei mindset’: ze geloven in ontwikkeling, dat je jezelf kunt blijven verbeteren en alles kunt veranderen en leren. Je kunt je mentale kracht vergroten. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

Zorg dat je een belangrijk doel hebt

Een doel dat zo groot is dat je elke keer weer bereid bent om op te krabbelen als het tegenzit in plaats van bij de pakken neer te blijven zitten.

Is er iets wat jij heel graag wilt? Heb je een voor jou belangrijk doel voor ogen? Schrijf dat doel en het waarom op een briefje en plak dat op de badkamerspiegel of op de deur van de koelkast. Ergens waar je het keer op keer tegenkomt, zodat het altijd in jouw gedachten blijft (screensaver doet ook wonderen 😉) Laat dat einddoel de brandstof zijn om met teleurstelling op weg naar je doel om te gaan.

Zie doorzettingsvermogen niet als een talent maar als vaardigheid

Talent is aangeboren, dat heb je of dat heb je niet, maar een vaardigheid kun je leren en doorontwikkelen. Dit is snel gezegd en gelezen, maar als je het oppikt opent het een wereld van mogelijkheden en verandert je manier van denken fundamenteel.

Ombuigen

Hoe graag je ook iets wilt, hoe flexibel je mindset ook is, je krijgt hoe dan ook met teleurstellingen in je leven te maken. Je overwint ze door ze om te buigen in uitdagingen. Wat kan er wél? Wanneer kan het wél? Hoe kan het wél? 

Vergeet je achteruitkijkspiegel 

En dan bedoel ik natuurlijk niet in de auto, maar in je leven. Stop met terugkijken, richt je blik vooruit. Het verleden is geweest, punt. Je kan er belangrijke lessen uithalen en that’s it. Blijf niet in hangen in het ‘het had zo mooi kunnen zijn’ of ‘het had zo anders kunnen gaan’. Dat ging het niet en dat zal ook niet met terugwerkende kracht gebeuren doordat jij erin blijft hangen. Integendeel: daarmee verpest je ook het hier en nu. Wat kan je vandaag anders doen, zodat morgen geweldig zal zijn? Dat helpt je meer dan blijven hangen in piekeren over gisteren. 

Wees lief voor jezelf

Ook al weet je hoe je met teleurstellingen om kunt gaan wil niet zeggen dat je daarmee elke tegenslag zult omarmen. Nee hoor, het doet nog altijd zeer. Heb dus ook een beetje geduld met jezelf, een beetje compassie. Je mag echt wel vet balen, je verdrietig voelen als je een vette teleurstelling voor je kiezen krijgt. 

Zorg dat je wat hebt om naar uit te kijken

Mijn doel op dit moment, mijn stip op de horizon: zodra de grenzen weer opengaan stap ik in mijn auto en maak ik een roadtrip naar Italië, naar mijn kleindochtertje en haar papa & mama. Ook dat maakt dat ik ondanks dat ik de teleurstellingen echt wel voel en er verdrietig om mag zijn, ik er niet in blijf hangen.

Waar kijk jij enorm naar uit wat straks ‘na corona’ weer kan? Verheug je daarop, zie het voor je! Nee dat is niet jezelf voor de gek houden. Denken dat dit eeuwig duurt, dat is pas jezelf voor de gek houden.

Waar kijk jij naar uit? Wil je dat hieronder met mij delen? 🍀