“Hoe eng is het om mijn eigen pad te gaan ontdekken?”
Beetje eng én bovenal heel fijn.
“Zou iedereen in mijn omgeving mij dan nog kunnen volgen?”
Waarschijnlijk niet, maar dat hoeft ook niet. Het leven is bedoelt om je eigen pad te bewandelen. En bovendien komen dan ook hele fijne nieuwe mensen in je leven.
“Kan ik misschien maar beter blijven zitten waar ik zit en blijven doen wat ik altijd al deed?” Dát zou ik je niet adviseren.

Eng of leuk

We hebben het al vaker over eng-spannend en leuk-spannend gehad. Soms weet je het verschil meer. Als je het gevoel hebt dat er meer in je zit dan dat je nu binnen jouw veilig gebaande banen ervaart, kan dat best een beetje eng zijn. En ook wel weer leuk, want wat voor moois ligt er dan wel niet achter de horizon op jou te wachten als je helemaal jij mag zijn?

Vriendinnen

Liefst houden we alles in ons leven zoals het is, willen we niets of niemand verliezen én heel diep van binnen wil je ook gewoon liefste helemaal %FIRSTNAME% zijn. Als je meer en meer je eigen pad gaat ontdekken kan het voelen alsof je de aansluiting met bijvoorbeeld je vriendinnen verliest. Daar kan ik over meepraten hoor.

Ik heb een hele hechte vriendinnen groep. Met z’n 8-ten trekken we al zeker meer dan 30 jaar met elkaar op. We zaten alle 8 tegelijk in de kleine kinderen, we kennen elkaars ouders, we lieten voor het eerst ons gezin achter om met z’n 8-ten een weekendje naar Renesse te gaan, we waren bij de begrafenissen van onze ouders we hebben de meest leuke en gekke dingen voor elkaar georganiseerd en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. We hebben een heel groot deel van ons levensverhaal met elkaar meebeleefd.

Levenspaden

Natuurlijk kies je er dan niet zomaar voor om die vriendinnen op te geven. Het goeie nieuws is: dat hoeft ook helemaal niet. Je kan echt wel je eigen pad gaan en evengoed een pad met oude vertrouwden lopen. Die paden zullen dan soms parallel lopen en soms wijken de paden een end uiteen om elkaar dan weer te vinden. Dat is in ieder geval mijn ervaring.

Moet je elkaar wel helemaal kunnen begrijpen?

Ik heb best een aantal behoorlijk impact-volle keuzes in mijn leven gemaakt. Die keuzes hebben me naar het buitenland geleid, toen weer terug naar Nederland en gaandeweg ook nog een aantal carrière switches. Iemand die al meer dan een half leven op dezelfde plek woont en hetzelfde werk doet kan bij het aanschouwen daarvan dan best eens achter haar oren krabbelen. Begrijp je elkaar dan nog wel? Nou weet je, de vraag is eerder: moet je elkaar wel helemaal kunnen begrijpen? Of kan je elkaar ook gewoon respecteren in elkaars keuzes, zonder dat je daar de ballen van snapt? En dat laatste is volgens mij het belangrijkste: zolang er wederzijds respect is raak je niemand kwijt, hoef je ook niemand kwijt te raken. Als dat wederzijds respect er niet is is het goed om jezelf af te vragen hoe gezond de relatie dan is. Of dat nu met vriendinnen, familie of zelfs je partner is.

Toestemming

Als je gaat wachten op toestemming van je omgeving kan ik je nu al op een briefje geven dat je kunt wachten totdat je een ons weegt. Er zullen altijd mensen in jouw omgeving zijn die jou liever niet zien veranderen, want jouw verandering tornt automatisch ook aan hun eigen veilige wereldje. Dat stemt hun ook tot nadenken over dingen waar ze misschien wel liever helemaal niet over nadenken. Dus lieverd er is niemand die jouw leven komt veranderen. Dat mag je lekker zelf doen. 

Niemand anders gaat het voor je doen

Jouw dromen zijn immers jouw eigen verantwoordelijkheid. Als je gaat wachten tot iemand jou toestemming geeft om ze te gaan ontdekken, ze waar te maken of jou van de bank af komt sleuren (bij wijze van spreken) sorry, ook dat gaat ‘m niet worden. Jij zal het roer van je leven zelf in handen moeten nemen, niemand anders gaat het voor je doen.

Wees zelf jouw held

Dus je zal jezelf een schop onder je achterste moeten geven. Niet wachten op het perfecte moment of het perfecte plan of het perfecte plaatje want dat bestaat sowieso niet. En natuurlijk gaan er dingen mis, daar zitten nou juist je waardevolste lessen. Je pad ontstaat door erop te lopen. Door de eerste stap te zetten ontdek je vanzelf wat je volgende stap zal zijn. Wees de held in je eigen verhaal in plaats van op de held te wachten die jou aan je arm of achter op zijn paard slingert en meeneemt.

Je hebt maar één iemand nodig

Wat die toestemming betreft: je hebt maar van één iemand toestemming nodig en dat is die van jezelf. De mensen die echt lekker in hun vel zitten en het leven leven wat ze graag willen leven zijn degenen die zelf in actie komen. Doen, doen doen, dat is je sleutel.

Grote veranderingen ontstaan door kleine stapjes

Mocht je denken dat ik van de een op de andere dag deze succesvolle coach praktijk had? Dát is niet precies hoe het is gegaan. Ik had wel de droom dat ik verschil wilde maken in de wereld. Vanuit die droom heb ik mijn stapjes gezet. Soms één vooruit, soms twee, soms voor mijn gevoel weer drie of meer achteruit. Toch ben ik gekomen waar ik zo graag wilde zijn en het is zelfs nog niet eens mijn eindstation!

Voorbeelden van een klein stapje:

  • Pak je telefoon en doe dat belletje wat je al zo lang steeds weer voor je uitschuift
  • Meld je aan voor de cursus, opleiding, traject wat je eigenlijk al zo lang zo graag wilt volgen
  • Verstuur dat mailtje
  • Verstuur die sollicitatiebrief
  • Neem een proefles van de sport of de hobby die je al zolang uitstelt

Dat is de goeie weg!

Voelt dat als ver buiten je comfort zone? Mooi zo dan ben je op de goeie weg. Binnen je comfort zone valt niets meer te ontdekken, daarom is het daar zo comfortabel, daarom heet het ook comfort zone. Als het voelt als je jezelf nogal moet stretchen, alsof je je nek uitsteekt, dan doe je het hartstikke goed, want dan ben je aan het groeien. 

Dat hoeft ook niet

Kan iedereen in mijn omgeving mij nog volgen? Niet helemaal nee. Dat hoeft ook niet, want ik heb niemands toestemming nodig om mijn eigen pad te volgen, net zo goed als ieder ander trouwens. Daarom respecteer en waardeer ik ook ieder ander die haar pad volgt, ook al wijkt dat totaal af van het mijne. Daar gaat het namelijk helemaal niet om.

Zijn er nieuwe mensen in mijn leven gekomen?
Absoluut! Hele mooie fijne lieve mensen!
Had ik maar beter blijven zitten waar ik zat en blijven doen wat ik altijd al deed?
Zeker te weten niet.

Jij bent de sleutel

Jij bent de enige die jouw pad kan ontdekken. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Er is niemand die jouw leven komt veranderen. Dat kan je alleen zelf. Dat stemmetje dat je steeds hoort dat je echt wel tijd en ruimte voor jezelf mag nemen, dat je echt wel zelf je eigen pad mag ontdekken, dat hoor je alleen zelf en jij bent de enige die er naar kan luisteren en handelen.

Volg jij dat stemmetje in je hoofd dat je je eigen pad mag ontdekken? Wil je dat hieronder met mij delen?