‘Ja hoor, het was weer zover. Het was alweer gebeurd voordat ik het in de gaten had.’ Ze slaakt een diepe zucht en kijkt me met grote vragende ogen aan. ‘Waarom is het toch zo moeilijk?’

Vaak heb je het niet eens direct door, meestal achteraf wel. Je kan het heel goed verklaren, je kon voor je gevoel niet anders, dus deed je het gewoon.

’t Is zo gebeurd

Ga jij wel eens over je grenzen? De vrouwen die bij mij aan tafel zitten in ieder geval wel en meer dan eens. Het is, zoals ze zelf zeggen, ‘alweer gebeurd voor dat ik het in de gaten had’.

Jouw programma

Het is alsof er een programma in je is geïnstalleerd wat sterker is dan al je goeie voornemens om het anders te gaan doen. Dat klopt ook. Al die neuropaden in je hoofd waarlangs met de snelheid van het licht al je beslissingen worden genomen, die paden kan je inderdaad vergelijken met een soort programma.

Jouw harde schijf

Ik geef vaak de harde schijf van een computer als metafoor. Die harde schijf staat vol met programma’s die maken dat je computer doet wat jij wilt dat hij doet. Die harde schijf is geprogrammeerd. Nou, met je brein is het niet veel anders gesteld. Dat is net zo goed geprogrammeerd. Ook dat staat vol programma’s die je de eerste 6 à 7 jaar van je leven hebt gedownload. Alle informatie hoe jij je het beste kunt gedragen en denken is dan geinstalleerd.

Wat is het beste?

Wat is het beste in die eerste zo belangrijke vormende jaren van je leven? Overleven (althans volgens je brein en dat maakt de dienst uit). En hoe overleef je? Door erbij te horen, want de eerste jaren van je leven ben je volledig afhankelijk van je ouders/verzorgers. Dus doen we totaal onbewust heel sterk ons best om erbij te horen, om liefde te krijgen.

De allereerste levensbehoefte

Liefde: onze allereerste levensbehoefte. Als jij constant elke keer weer opnieuw over je grenzen gaat zou het zomaar kunnen dat het programma ‘over mijn grenzen gaan’ in de eerste 6 à 7 jaar van je leven in jouw bovenkamer is geïnstalleerd. Dus ja, dan kan het zomaar voelen alsof het sterker is dan jezelf (wat jezelf dan ook mag zijn, maar dat is weer een ander onderwerp 😉)

Ja ja

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt ‘ja ja, kan je me niet gewoon een paar tips geven, dan ga ik daar mee aan de slag en dan ben ik er ook’. Prima, hier zijn ze!

Zo kan je je grenzen aangeven

1. Ik kan je nu niet helpen, maar zullen we volgende week even afspreken?

2. Ik begrijp heel goed dat je boos bent en ik vind het niet prettig als je zo tegen mij praat.

3. Laten we dit gesprek hier even afronden en er op een later moment op terugkomen.

4. Ik kan je hier niet mee helpen, maar ik kan ik wel dit voor je doen.

5. Op dit moment heb ik even tijd voor mezelf nodig. Ik hoor jouw verhaal heel graag op een ander moment. Wanneer spreken we af?

6. Ik ben niet verantwoordelijk voor jou emoties en jij niet voor de mijne.

7. Ik heb alleen even nodig dat je begrijpt hoe ik me voel, je hoeft nu niet met een oplossing te komen.

8. Ik respecteer jouw mening en ik heb zelf ook een mening.

9.Nee.

Als jij hiermee aan de slag gaat en het probleem is opgelost, dat wil zeggen jij geeft van nu af aan gewoon je grenzen aan: TOP! Dan zou ik het trouwens ook wel heel leuk vinden als mij dat nog even laat weten ☺️

Toch niet

Lukt het met al deze tips toch niet, geef dan de moed niet op. Dan is er dieper werk nodig. En dan kan je niet alleen, anders was het allang gelukt. Geen reden om op te geven, wel om hulp in te schakelen.

Wat kost het?

Wat kost dat steeds weer over je grenzen gaan jou? Wat kost het aan irritatie, aan zelfverwijten, aan steeds maar weer niet aan jezelf toekomen, aan (niet betaalde) overuren, aan… vul maar in. Het is echt goed om daar eens bij stil te staan.

De makkelijkste weg

Waarom is je grenzen aangeven toch moelijk? Omdat je dat, totaal onbewust, helemaal hebt geautomatiseerd. Je brein is enorm energiezuinig en kiest altijd de makkelijkste weg: de weg die altijd al hebt bewandeld. Het goeie nieuws is: je kan ook nieuwe paden, neuropaden aanleggen. Dat kost in eerste instantie extra energie, maar uiteindelijk krijg je er enorm veel vitalteit, energie en levensvreugde voor terug!

Wil je daarmee aan de slag? Klik hier.