Leef jij op de automatische piloot? Snak je naar een ander perspectief?

Een van de krachtigste “instrumenten” die ik voor mezelf gebruik om een vervuld en gelukkig leven te leiden is dankbaarheid.  In de tijd dat ik mij ernstig zorgen maakte over ‘hoe nu verder met mijn leven’ stond ik met die zorgen op en ging ik ermee naar bed. Het was het eerste waar ik aan dacht als ik wakker werd en het laatste voordat ik in slaap viel. Je kan je misschien wel voorstellen wat de kwaliteit van mijn slaap was, niet echt denderend….

Totdat ik besloot mijn aandacht te verleggen naar dankbaarheid, daarmee is niet alleen de kwaliteit van mijn slaap, maar ook de kwaliteit van mijn leven drastisch verbeterd.

Dankbaarheid helpt je relativeren, zaken in perspectief te zien en geeft je focus naar al het moois dat je leven jou te bieden heeft in plaats van naar alle zorgen en gepieker. Ik neem je graag even mee waarom dat zo belangrijk voor je is. Welke prijs betaal je wanneer gepieker dankbaarheid in de weg blijft staan?

Je verliest jezelf

Zó vaak verlies je jezelf in wat niet goed gaat. Focus je op wat er allemaal mis gaat. Je baalt ervan, loopt erover te piekeren en legt het onder een enorm vergrootglas. Helpt dat? Niet echt en dat weet je zelf ook wel. Evengoed is dit de modus waar je al heel snel in verzandt.

Natuurlijk ben je dankbaar voor wat wel goed gaat, voor wat wel fijn is. Maar ben jij ook bewust dankbaar? Zo vaak gaan de dagen ‘open en dicht’, is de dag voorbij voordat je er erg in hebt. Met het zweet op je voorhoofd vlieg je van hot naar her, van afspraak naar afspraak, van je kinderen naar je werk, naar de opvang, naar de supermarkt, naar de potten en pannen om te koken, naar snel je eten naar binnen werken, naar snel de kinderen in bed doen en naar nog een vergadering en o ja er moet af en toe ook nog gesport worden en die vrienden en familie willen ook nog wel wat aandacht van jou.

Je voelt je ontzettend moe en uitgeput val je in je bed. De volgende dag herhaalt zich jouw zelfde scenario opnieuw. Voor je het weet rol je compleet onbewust door je leven. Word je geleefd…..

Je weet natuurlijk ook wel dat dit niet de manier is, maar soms is het gewoon heel moeilijk om bestaande patronen te doorbreken.

Gelukkig kan het ook anders. Sterker nog, ik heb geleerd dat het heel simpel kan zijn.

Tip: doe jezelf een dankbaarheidsboekje cadeau

Wat mij enorm helpt is mijn dankbaarheidsboekje. Het doet mij echt heel goed. Mijn focus staat hiermee op alle moois dat er op mijn pad komt, in mijn leven is. Pagina voor pagina zie ik mijzelf groeien in zelfvertrouwen, zie ik waar ik mij ontwikkel. Allemaal dingen om ook weer intens dankbaar voor te zijn.

Dus: doe jezelf een mooi opschrijfboekje cadeau, leg dat op je nachtkastje met een pen die fijn schrijft.

Elke avond voordat je gaat slapen sta je bewust even stil bij waar je die dag dankbaar voor bent en dat schrijf je in je boekje. Het gaat niet om de volledigheid. Gewoon een paar dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Voor je het weet vloeit het elke avond moeiteloos uit je pen. Geloof me, er is écht elke dag iets om dankbaar voor te zijn, wat er ook in je leven speelt, hoe de dag ook is verlopen. En juist die dagen dat je amper wat kan verzinnen, schrijf juist dan. 

Vaak sta je te lang stil bij wat er niet goed gaat in je leven en ben je de kleine en grote mooie dingen al weer snel vergeten. Door elke dag bewust even stil te staan bij alle moois dat op je pad komt, geniet je veel meer. Daar waar je dankbaarheid voelt, voel je geen zorgen. Je hersenen kunnen veel, maar niet aan twee dingen tegelijk denken 😉

Positieve focus

Door je dag met een positieve focus te eindigen ga je met een veel positievere energie slapen. Dat komt de kwaliteit van je slaap enorm ten goede dus het mes snijdt gelijk aan twee kanten. Ik sta nu ook met een heel ander gevoel op. Het laatste waar je aan denkt voordat je in slaap valt, is vaak ook het eerste wat weer in je op komt als je wakker wordt. Doordat ik met alle moois in mijn gedachten in slaap val, word ik ook met al dat moois in gedachten wakker in plaats van gelijk in de piekermodus. Je zal ontdekken dat gaande weg jouw focus naar alle moois zich niet alleen beperkt tot het moment dat je gaat slapen, maar dat een gewoonte wordt. Een goeie gewoonte!

Nog een extra cadeau aan jezelf

Een hele mooie manier om het jaar af te sluiten is de laatste week van het jaar je dankbaarheidsboekje te lezen. 365 dankbare momenten rollen zich voor je uit, wat een cadeau is dat! Je sluit je jaar positief af en daarmee zet je gelijk de toon voor het nieuwe jaar. Ik verheug mij er enorm op om de laatste dagen van het jaar mijn dankbaarheidsboekje te lezen en zo het afgelopen jaar voorbij te zien komen.

Bonus tip

Zoek je een mooi, origineel, persoonlijk cadeau?

Geef een mooi opschrijfboekje, fijne pen en knip een stukje uit dit blog zodat je de “gebruiksaanwijzing” erbij kan geven. De ontvanger heeft er een jaar lang plezier van!

Laat mij met jouw reactie hieronder weten waar jij vandaag dankbaar voor bent. Daarmee inspireren we elkaar.

Hartelijke groet,

Marie-José

Loop je tegen van alles aan waar je in je eentje even geen weg mee weet? Maak dan gebruik van de gratis kennismakingssessie ‘Nu Is Het Mijn Tijd’:

JA IK WIL GRAAG MET JOU PRATEN