De wekker liep af, het was 5 u. Hij had net zo goed niet af kunnen lopen, want ik lag al een tijdje wakker. ‘Ga ik wel of ga ik niet’ was het thema van de afgelopen dagen. Mijn brein ging alle kanten op: “maandag had je last van je darmen, is het dan wel slim om te gaan?; het is koud, wie gaat er dan in hemelsnaam de hele dag buiten zitten!; en dan die zweethut… moet je ook nog zonder kleren de kou in!; het is al 4 maanden geleden, je kan er ook gewoon mee stoppen..” Pfffff, hoe moeilijk kan een mens het zich maken?! Dat heb jij vast nooit? 😉

Wat een illusie!

Ik stond voor weer een dag persoonlijke ontwikkeling en geloof me, dat is altijd hard werken. Sommige mensen denken: ‘zij heeft makkelijk praten’ ‘bij haar gaat het allemaal vanzelf’,  ‘zij is toch life coach dus die doet gewoon wat ze moet doen’. Nou bij deze is die illusie onderuit gehaald. Niets is minder waar. Mijn hersenen werken op dezelfde manier als de jouwe, ze kennen dezelfde sabotage trucjes en zoals je hierboven leest deden ze héél goed hun best!

Wat is dat nou toch!?

Wat is dat toch met die zelfsabotage? We doen het allemaal, echt allemaal, dat wil zeggen als we ons reptielen brein de overhand geven. Dat oudste stuk van ons brein wat er bovenal op gericht is om ons te beschermen. Datzelfde stuk brein dat ook het verschil niet weet tussen gevaar en je ongemakkelijk voelen, omdat de signalen van je lijf dan zoveel op elkaar lijken. Je voelt onrust, stress, je hart klopt in je keel, je gaat wellicht wat transpireren bij de gedachte aan wat je moet doen; allemaal signalen die je lichaam ook afgeeft als je in gevaar bent. En dan komen dus die afleidingsmanoeuvres om maar niet te doen wat je eigenlijk te doen hebt. Net zoals ik hierboven beschrijf wat bij mij gebeurde.

Gaat toch zeker nergens over

Het ging helemaal nergens over. Ik had maandag last van mijn darmen, ondertussen was het al vrijdag. Het was koud, alsof ik nog nooit van mijn leven in de kou heb gezeten (en dat gewoon hebt overleefd) Bovendien kan je jezelf gewoon op kou kleden. De zweethut. Waarom maakte ik daar in mijn hoofd ineens een ding van? Zo ondertussen weet ik wel hoe het er in de zweethut aan toe gaat. Kortom, zoals mijn brein op hol sloeg, dat sloeg in feite helemaal nergens op.

Final escape

En dan die laatste escape:  “ik kan er ook gewoon mee stoppen’. Och, als je 4 maanden zonder je dierbare programma kon, dan kan je toch ook de rest van je leven wel zonder?

Wat was er nou aan de hand?

We hebben allemaal basisovertuigingen, grondgedachten die aan alle overtuigingen ten grondslag liggen. Ze zijn veelal onbewust, maar ze sturen ons wel aan. Ik kan daar een hele wetenschappelijk verhandeling over schrijven, maar je kent me ondertussen al een beetje dus je weet dat ik dat niet ga doen. Ik hou het gewoon eenvoudig. Er zijn grofweg drie basisovertuigingen die we allemaal, zonder uitzondering hebben. Het enige verschil is dat de ene mens het makkelijker herkend en er makkelijker op ingrijpt, maar we hebben ze allemaal. Je hebt ze alle 3 of een van de drie.

Kies maar uit:

1. Ik mag geen fouten maken
2. Ik ben niet goed genoeg
3. De wereld is een onveilig plek.

Als je geen fouten mag maken ga je je niet zomaar in een situatie begeven waarvan je niet precies weet wat de bedoeling is. Stel je voor dat je het helemaal verkeerd doet of het niet goed begrijpt. Wat zal ‘men’ dan wel niet van je dénken. Nee hoor, daar waag je je niet aan.

Als je er van overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent, dat anderen veel beter, slimmer, knapper, zijn dan jij, dan ga je echt je nek niet uitsteken. Stel je voor, je gaat af als een gieter!

Als je je niet veilig voelt in de wereld, dan ga je echt niet zomaar buiten je comfort zone. Je weet nu tenminste wat je hebt en niet wat er komt!

Wie van de drie?

Check es even bij jezelf. Hoe zit dat bij jou? Welke van de 3 voert de boventoon? Of misschien wel alle drie?

Deze drie basisovertuigingen zijn je grootste saboteurs. Zij maken dat je niet in beweging komt. Nogmaals: veelal onbewust. Maar … nu weet je het, dus nu kan je jezelf erop betrappen en een bewúste keuze maken!

Als je dit kon had je het al gedaan

Deze saboterende basisovertuigingen zijn trouwens ook de reden dat al je mooie zelfhulpboeken niet leiden tot de verandering die je zo graag wilt. Ook die geweldige online programma’s brengen je daar niet. Je mag éérst met je basisovertuigingen aan de slag. Dat lukt je niet alleen, anders had je dat allang voor elkaar gekregen.

Ging ik of ging ik niet?

Tja en daar lag ik dan in de hele vroege ochtend mezelf vreselijk in de weg te liggen 😬

Wat denk je? Ben ik gegaan of niet? Weet je wat mij altijd helpt in zo’n soort situatie? De gedachte “er houdt niemand een pistool tegen m’n hoofd. Ik kan altijd nog zeggen ik doe het niet. Ik kan ook altijd weer naar huis rijden. Maar ik kan het in ieder geval een kans geven”.

It’s all in the mind

Dus ja, ik ben wel gegaan. En zie daar: ik heb een prachtige opstelling gehad die me weer een sprong verder heeft gebracht. De zweethut was zacht voor me (terwijl de watergietster naderhand vertelde dat zij heter giet dan de meeste watergieters 😉) Het was een van de mooiste hutten die we samen in ons jaarprogramma hebben gedeeld.

Zo zie je maar: it’s all in the mind. Het zit allemaal in je hoofd. Je hóeft niet naar je reptielenbrein te luisteren. Je hebt al die nieuwe hersenonderdelen immers toch niet voor niets gekregen!

Wat ga jij nu doen na het lezen van dit blog? Wil je dat hieronder met mij delen?