We zitten samen op de fiets, zijn kleine handje vol vertrouwen op de mijne. Mijn kleine mannetje doet niets liever dan dit: samen met oma op de fiets. Langs de paardjes, de schaapjes, met een beetje geluk komen we vrachtwagens tegen en tractors of een ‘coole auto’. Hij geniet met volle teugen en ik natuurlijk ook 😉 De zon op mijn gezicht (ja ik zal het maar bekennen, ik ben een mooi-weer-fietser) en mijn kleine mannetje voor me op de fiets. Kleine momenten van groot geluk 💙 Ik voel me intens dankbaar dat ik deel ben van zijn veilige wereld.

Kwijt

Hoe anders was dat met S, de mooie vrouw die een tijd geleden voor het eerst voor me zat. Vertrouwen compleet weg. Haar vertrouwen was ernstig beschaamd en beschadigd. Ze was belogen en bedrogen. Ze was alles kwijtgeraakt. Haar huis, geld, partner, aanzien en bovenal haar gevoel van eigenwaarde. En ze twijfelde. Ze hoopte dat mijn coachingstraject Het Roer Om het verschil zou maken, Maar ze twijfelde er enorm aan. “Wat als het nou niet werkt? Ik heb al zoveel gedaan. En ik loop er al zó lang mee. Zal dit traject wel genoeg zijn?”  En toch ging ze het aan. Hoe dapper kan je zijn!

Dapper

De manier waarop ze bij mij terecht is gekomen is bijzonder. Zoekend op internet naar totáál iets anders, zag ze mijn naam voorbij komen. Ze klikte en ging op zoek: wie is die Marie-José. Ze kwam op mijn website, zag de gratis sessie en maakte een afspraak. Gratis, daar kan je je in ieder geval geen bult aan vallen 😉 Ik benader de boel op een manier die ze niet kende. Maar als je al van alles hebt geprobeerd en dat werkte niet, is het misschien het moment om eens iets te doen wat je helemaal niet kent. En ze ging het aan. Nogmaals: hoe dapper kan je zijn.

Groeien & opbloeien

Ze leerde oefeningen, die ze trouw dagelijks deed en nog steeds doet. Ze kreeg huiswerk wat ze trouw maakte en de inzichten groeiden. We deden systemisch werk en stapje voor stapje zag ik haar groeien en opbloeien. Stapje voor stapje heelden de oude wonden en genas de oude pijn. Mijn bedrijf heet niet voor niets Jouw Innerlijke Kracht: elke keer weer zie ik in mijn praktijk hoe de prachtige vrouwen die ik coach hun innerlijke kracht terug vinden.

Vergeten

Terug vinden ja, want je bent je zelfvertrouwen en kracht nooit echt kwijt. Je wordt ermee geboren en het zit in je voor de rest van je leven. Maar, wat je meemaakt in je leven kan maken dat je ‘vergeet’ dat je die kracht in je hebt. Kan je je klein doen voelen. Kan je je waardeloos doen voelen.

Zonder erbij na te denken

Trauma’s, emotionele wonden. En dat hoeven geen wereldschokkende trauma’s te zijn. Als puber heb je bijvoorbeeld eindelijk de moed verzameld om in de klas je vinger op te steken en je woordje te doen. De leraar denkt dat hij lollig is en maakt een flauwe opmerking. De hele klas zit te gniffelen. Je schaamt je dood. Dat doet pijn. Dat slaat een wond.

Er gaat een signaal in je hersens af als van ‘dit doe ik nooit meer!” of  ‘ze lachen me toch uit’. En de volgende keer, zelfs als je volwassen bent, zal je wel laten om letterlijk of figuurlijk je vinger op te steken en je zegje te doen. Was het de bedoeling van de klas om jou een emotionele wond voor de rest van je leven te bezorgen? Nee natuurlijk niet. Niemand die daar bij stil stond. Uitlachen is wat pubers doen. Grote kans dat je er toen zelf ook aan meedeed.
Zonder erbij na te denken.

Het verhaal gaat jouw leven leiden

Bij S kwam er ook een gebeurtenis naar boven. Ergens had ze opgepikt dat ze niet goed genoeg was. Dat ze minder was dan een ander. Minder dan ieder ander. En zo’n verhaal gaat dan in je hoofd een eigen leven leiden, het verhaal ‘ik ben niet goed genoeg’. Dat verhaal is subtiel verweven in al je keuzes en acties. Dat verhaal gaat jouw leven leiden.

En dan ben je een volwassen vrouw en wordt je vertrouwen compleet beschaamd,
word je als oud vuil afgedankt. Alle twijfel en onzekerheden komen in één klap naar boven. Bovenop de twijfel en onzekerheden die de hele situatie van alles verliezen met zich meebrengt.


Wat je in zo’n situatie bovenal verliest is het vertrouwen jezelf. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe kon ik zo stom zijn? Waarom heb ik dit niet zien aankomen”. Vragen waarop je geen antwoord krijgt maar die zich wel zeer dringend aandienen.

Leren loslaten

Dat was het antwoord. De oefeningen, het helende systemisch werk, het leren leiden van je gedachten in plaats van te blijven lijden door je gedachten. Daar ligt de sleutel. Ook voor S,  ze heeft haar zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggevonden en kan het leven weer aan.

Vertrouwen!

En mijn kleinzoontje? Als het een béétje lekker weer is 😉 stappen we weer samen op de fiets 😃 Bouwen we aan vertrouwen. Zodat hij ‘later als hij groot is’, als hij een stoere vent is, kracht en vertrouwen in zichzelf heeft om op terug te vallen. Hoe mooi is dat om daar als oma deel van te mogen zijn 💙