Het is 19 maart 2020 als ik dit schrijf. Voor de derde keer in 8 weken tijd staat mijn leven compleet ondersteboven. Niet alleen míjn leven deze keer, nee nu staat heel Nederland, heel de wereld op z’n kop. Ik zou compleet depri in mijn bed kunnen liggen, maar als je mij een beetje kent zal het je niet verrassen dat ik ervoor kies om het ietsje anders aan te pakken.

Je hebt het toch al op je bord gekregen

Er dook ineens een virus op. Eerst nog in Verweggistan, maar gaandeweg ook in ons land. Toespraak van de premier, vergaande maatregelen. Een situatie waar je totaal niet op zit te wachten, maar je hebt het (deze situatie) toch al op je bord gekregen, dus is het nu leven met de feiten. Tja en wat doe je dan?

Vergiftig jezelf niet!

Voor velen is de eerste reflex: verzamel zoveel mogelijk nieuws. Kijk en luister heel de dag wat er gebeurt, wat er gaande is in de wereld. Daar bovenop heel veel  social media, want ja daar hoor en lees je toch “alles”, stel je voor dat je wat mist!  Als dit ook jouw manier is, heb je ondertussen al gemerkt dat je daar knettergek van wordt. Je vergiftigt als het ware je gedachten en dus jezelf. 

Je kop in het zand steken dan?

Is dat dan een betere optie?  Nee, daar pleit ik zeker niet voor. Zorg dat je op de hoogte blijft, vertrouw op de deskundigen, maar overvoer jezelf niet. Er is echt nog meer in het leven dan dit virus, al lijkt dat nu even niet zo te zijn. Maar kijk ook eens om je heen. De wereld gaat door. De lente kondigt zich in alle pracht aan. Knoppen springen open, frisse groene blaadjes aan bomen en struiken. Voorjaarsbollen die bloeien. Dat nieuwe leven is er óók. Wat kies jij om naar te kijken? Mag je het ook allebei zien?

Blijf doen wat goed voelt

Je weet zelf best wat je nodig hebt. Geef jezelf dat dan ook. Ik weet dat ik heel veel baat heb bij Zumba, dansen en yoga. Ook al staat mijn hoofd er helemaal niet naar. Ook al zit ik vet in de weerstand. Dat mag even en vervolgens kies ik ervoor om daar verder niet naar te luisteren. Ik ga eerder extra lessen volgen dan lessen overslaan. Als ik eenmaal bezig ben komt dat goeie gevoel vanzelf.

Maar alles is gesloten!

Balen! Mijn sportschool is gesloten, yoga-lessen zijn geannuleerd. Juist nu ik het zo hard nodig heb! Ik had fijne trainingen, een heel bijzonder uitje, logeerpartij, van alles in het verschiet. O wat keek ik daar naar uit! Het ene na het andere werd afgelast, doorgeschoven, geannuleerd. Als klap op de vuurpijl: geen idee wanneer ik mijn dochter en kleindochtertje, die in Italië wonen, weer zal zien. Ze kunnen en mogen het land voorlopig niet uit. Dit is een klein kijkje in mijn leven, ongetwijfeld biedt ook jouw leven de nodige uitdaging…

Hulp van je beste vriend

Dus had ik ook hier weer de keuze: dan toch maar eraan overgeven en depri in bed blijven liggen? Nee, ik heb een van mijn beste vrienden erbij geroepen: Google. Ik heb online-lessen gevonden en ik kan gewoon thuis aan de slag. Ik dans in mijn eentje de sterren van de hemel in mijn eigen huiskamer. Geen logeerpartij, wel Skype. Geen fantastische trainingen, maar ik heb ze wel tegoed. En wat in het vat zit…..

Hoe doe jij dat?

Wat doe jij heel graag, weet je dat goed voor je is, maar wordt jou nu ‘onmogelijk’ gemaakt? Niets is onmogelijk weet dat? Je kunt altijd creatief denken. Denk in mogelijkheden. Wat kan er wél? Als dat nu eens je eerste vraag op alles zou zijn: Wat is er wél mogelijk? Wat kan ik zelf doen? Wat kan ik voor mezelf organiseren?

Routine is belangrijker dan ooit

Routine helpt je richting te geven aan je leven, zeker in onzekere tijden. Zorg dat je een bepaalde vorm van routine houdt, of opnieuw creëert. Dat geeft je steun en houvast. Plan je dagen, plan tijd voor jezelf  en nog belangrijker dan dat: hou je dan ook aan die planning! Opschrijven is één ding, je aan de afspraken met jezelf houden iets totaal anders.

Kan je ook ontspannen terwijl je het spannend vindt?

Vraag in plaats van ‘Hoe is het met je?’ eens: “Hoe is het NU met je?” Je kan altijd terug naar het NU, naar dit moment. En meestal is het NU oké. Je hebt een dak boven je hoofd, eten in de koelkast, de verwarming doet het, de zon schijnt af en toe, er komen lieve berichtjes op je telefoon binnen, noem maar op!

Angst is vaak gebaseerd op wat zou kunnen gebeuren. Je gevoel van angst is vaak gebaseerd een angst-ervaring van vroeger die je onbewust op de toekomst plakt. Maar weet je: de toekomst is nog nooit gebeurd! Niemand heeft een glazen bol en kan precies weten wat er zal gebeuren. Trek jezelf elke keer weer terug naar NU. Wat voel je NU. Hoe voel je je NU. Leef per dag, leef in het moment. Dat is een keuze die je elk moment weer opnieuw kunt maken.

“Ook dit gaat weer voorbij”

Een lieve vriendin van me die al zo ontzettend veel heeft meegemaakt. zoveel dierbaren heeft verloren zegt steevast als ze een zware dag heeft: “Marie-José, ook dit gaat weer voorbij. Ook deze dag gaat gewoon weer voorbij”. En ja, ze mag huilen van zichzelf en van streek zijn én ze weet dat ook dit weer voorbij gaat.

Mijn anker wat mij altijd helpt

Mijn ademhaling. Die heb ik altijd bij me, tot mijn laatste snik. Verder heb ik niets ingewikkelds nodig. Ik kan altijd terug naar mijn ademhaling. Dat haalt mij uit alle gedoe. En jou ook.

OP ELK MOMENT TERUG NAAR RUST IN JE HOOFD EN JE LIJF:

Adem diep op 3 tellen in

adem langzaam op 6 tellen uit

het helpt om je ademhaling te tellen

ik gebruik mijn hartslag hiervoor

op 3 hartslagen in

op 6 hartslagen uit

je merkt dat je hartslag zal dalen (je wordt rustiger)

iedere keer als je uitademt ontspan je verder en dieper

je verhuist van je denken (van je rechterhersenhelft)

naar je intuïtie, je innerlijke weten (je linkerhersenhelft)

Doe dit elke dag

een minuut of 5

langer mag natuurlijk ook

Doe dit elke keer als angst of onzekerheid jou dreigt over te nemen

Sta jezelf toe uit de hectiek te stappen

Hoofd, hart en handen

Bewaak je gedachten
voel waar je hart naar uit gaat
steek je handen uit je mouwen

Waar heb jij heel veel baat bij? Wat helpt jou? Deel het hieronder, zodat we elkaar helpen en inspireren 🍀