Het is 13 december 2019. Er zijn tijden geweest dat deze tijd van het jaar énorm druk was. Mijn agenda puilde uit, de dagen hadden te weinig uren om te doen wat er gedaan moest worden. Sinterklaas net uit het land en hup overal in de weer om er een mooie kerst van te maken.

Ik deed bakken vrijwilligerswerk, op mijn werk leek het alsof er nooit meer een nieuw jaar meer zou aanbreken zo hoog lag de werkdruk om alles voor het einde van het jaar rond te krijgen. Ik vloog overal rond om alles in  gereedheid te brengen voor die mooie kerst. Aan mijn eigen huis versieren kwam ik amper toe. Dat was de sluitpost zal ik maar zeggen. Herkenbaar?

Het kan zomaar zijn dat jij af en toe het gevoel hebt dat het allemaal nogal veel is Dat je wel heel veel ballen in de lucht houdt, dat er wel heel veel op je bordje ligt, dat je van alles en nog wat ‘moet’ doen. 

Vind je het lastig om te bepalen waar je ja of nee tegen zegt, dan is er één simpele vraag die jou hierbij kan helpen. Een vraag die mij destijds had kunnen helpen en die ik jou daarom graag aanreik:

Moet ik dit nu doen?

Deze vraag stel je jezelf niet één keer, maar vijf keer:

MOET ik dit nu doen?

Misschien moet jij het helemaal niet doen Misschien heb jij jezelf dat wel aangepraat of denk je dat het van je verwacht wordt. Misschien kan je wel gewoon een andere keuze maken. Kijk eens heel eerlijk van wie je dit moet en of dit écht moet.

Moet IK dit nu doen?

Vaak niet! Het is helemaal oké om hulp te vragen, om te eens te kijken of je het kunt uitbesteden. De meeste dingen kunnen ook prima door anderen gedaan worden (en vaak nog beter, ieder zijn ding tenslotte 😉). Kijk eens goed of jij wel de juiste persoon bent voor deze taak.

Moet ik DIT nu doen?

Is dit echt zo belangrijk op dit moment? Kan je niet beter iets anders doen met je tijd dan dit? Kijk eerst eens waarom dit zo belangrijk is en beslis dan of het nu moet gebeuren.

Moet ik dit nu DOEN?

Moet je echt iets doen of kan je beter even gewoon zijn? Soms heb je er meer aan om even pas op de plaats te maken. Om even een korte time-out te nemen, al was het maar een paar minuten. Het zou zomaar kunnen dat dat je meer oplevert dan alsmaar doordraven.

Stel jezelf bovenstaande vragen eens en kijk wat er gebeurt

Het is 13 december 2019 en ik heb rust in mijn hoofd, mijn lijf en in mijn agenda. Ik heb geen last van post-sinterklaas-stress, pre-kerst-stress of een combi daarvan. De laatste weken van het jaar zijn voor mijn gevoel niet te kort. Ze zijn precies goed om te doen wat ik graag wil doen. 

If you want things to change
YOU have to change
If you want things to get better
YOU have to get better
(Jim Rohn)

Zoals ik aan het begin van dit blog begon, van die druk(te) werd ik knettergek. Ik wou het anders, dus ben het anders gaan doen. Er is er immers maar één die de verandering in je leven kan bewerkstelligen en dat ben je ZELF!