Is dit ooit wel eens tegen jou gezegd?: ”Vergeleken met haar ben jij… puntje puntje puntje” En dat viel dan meestal niet in jouw voordeel uit Of erger nog: je zegt het tegen jezelf, je vergelijkt jezelf constant met anderen. Met geen van deze twee schiet je iets op. 

Slimmer en beter dan ik

Zelf was ik er heel goed in, zoals ik wel in meer dingen goed was die mij niet per se vooruit hielpen. Dat ik mezelf zo toesprak begon in de laatste klas van de lagere school. Er waren blijkbaar klasgenootjes die slimmer waren dan ik en kennelijk dus ook beter. Vervolgens kwam de puberteit, dansles, er waren zoveel meisjes met mooie jurken, maar ik was het niet (in mijn beleving). ‘Vergeleken met haar ben jij maar saai en lelijk’ klonk het dan in mijn hoofd. Herkenbaar?

Dat je je als kind of jongere vergelijkt met anderen is één ding, dat hoort bij de manier waarop je je identiteit vormt. Maar dat je dat als volwassene nog steeds doet… hmmm dat is niet echt behulpzaam voor je groei en ontwikkeling. Ik kreeg van mijn coach een set inspiratiekaarten en op een daarvan staat: 

‘Vergelijk jezelf alleen met wie je gisteren was’

Kijk! Die wijsheid had ik graag 40 jaar eerder gehad, maar ja, is dat niet met alle wijsheid die we vergaren? 😉
Gelukkig weten we het nu, dus kunnen we er NU naar leven 😊

Word jij groter of kleiner?

Vergelijk jij jezelf nog wel eens? Met die anderen die ‘het beter doen’, ‘slimmer zijn’, ‘dingen handiger aanpakken’? En voel je je dan bij deze vergelijking groter of kleiner?

Vergelijken kan inspiratie geven

Kijk, als het vergelijken inspiratie geeft is er natuurlijk niets aan de hand, integendeel. Mijn rolmodellen zijn wereld-coaches die hun sporen al lang en breed hebben verdiend. Dat werkt voor mij als een groeimodel. Kijkend naar hun achtergrond zie ik dat zij vaak van ‘niets’ zijn opgeklommen tot coaches die door mensen van heinde en ver, zelfs wereldleiders, worden geraadpleegd. Dat betekent voor mij dat ik nog heerlijk kan groeien.

Maar als het je naar beneden haalt..

of beter gezegd als je jezelf naar beneden haalt, dan mag je jezelf nog wel eens achter de oren krabbelen. Wij mensen zijn in feite gewoon spiegels voor elkaar, niet meer en niet minder. Wat je in de ander ziet, zegt alles over jezelf, Wat de ander in jou ziet, zegt van alles over hem/haarzelf. Dus waarom zou jij je daardoor naar beneden halen?

Focus op de verkeerde plek

Als het allemaal niet zo lekker loopt ben je al heel snel geneigd om je blik naar buiten te richten, afleiding te zoeken. ‘Even’ door facebook of instagram scrollen, Even kijken wat er daar te beleven valt. Dan voel je je vast een stuk beter. Jammer, je verspilt je tijd, aandacht en energie op de verkeerde plek: buiten jezelf. Voordat je het weet zit je te vergelijken. Je ziet allerlei leuke gebeurtenissen, prachtige foto’s, blije gezichten, allemaal mensen bij wie ‘het’ allemaal wel lukt en lekker loopt (denk je…) Met als resultaat dat je je nog slechter voelt.

Wat helpt dan wel

1. Geef jezelf energie
Zet je lijf in beweging. Doe iets wat je energie geeft en je gemoedstoestand verbetert. Wanneer je je energie verhoogt, verandert ook je kijk op de zaken. Wat bij mij altijd helpt als het even niet zo lekker loopt: ik zet een heerlijk up tempo nummer op en dans door mijn kamer!

2. Kijk es even naar ‘beneden’ en plaats van naar ‘boven’
Er zijn heel veel mensen die niet hebben wat jij hebt, of die niet kunnen wat jij kan. Als het even niet zo gaat zoals jij dat wilt, kijk dan niet naar succesvolle mensen, maar kijk eens naar mensen die het minder hebben en realiseer je wat je wél hebt.

3. Kijk es even ‘achteruit’
Vergelijk jezelf gewoon met jezelf. Kijk hoe je nu bent, hoe je leven er nu uitziet en vergelijk dat met een x aantal jaar geleden. Welke stappen heb jij gezet? Hoe ben jij gegroeid? Wat heb jij allemaal overwonnen? Wat voor mooie ontmoetingen heb jij allemaal al in leven gehad?

Het besluit mezelf alleen nog te vergelijken met wie ik gisteren was heeft mij enorm geholpen en een boost aan mijn zelfvertrouwen gegeven. Hopelijk bij jou ook!

Helpt dit blog jou vooruit? Wil je dat hieronder met mij delen?