De afgelopen weken werd ik overspoeld door herinneringen 

Herinneringen aan de Sinterklaasavond bij mijn ouders thuis, jaren geleden. Diepe ontroering bij het gedicht dat mijn vader voor me had geschreven, de complete slappe slag waar ik maar niet uit kon komen bij het gedicht dat mijn zus voor mij had geschreven. Heerlijk!

In gedachten kan je zo heerlijk van hot naar her reizen 

Zo dwaalde ik ook af naar de jaarlijkse Sinterklaasavonden met mijn eigen gezin. Mijn 3 kleine meisjes, hun gezichtjes vol verwachting bij het zien van die grote zak vol met cadeautjes. Steevast kwam daar voor alle 3 een muts, een stel wanten en een nieuwe pyjama uit en ook iets wat ze heel heel graag zouden krijgen. Elk jaar opnieuw een groot feest!

Dit jaar genoot ik intens van mijn kleinkindjes 

Van hun gelukkige gezichtjes en van hun trotse mama’s.  En toen was het weer tijd om Vito (mijn hond) mee te nemen en weer naar mijn huis te gaan. Wat was het toen ineens stil… schril contrast met al die jaren dat ons huis ondersteboven stond met onze drie meiden. Voordat jullie me nu allemaal lieve berichtjes gaan sturen ‘gaat het wel goed met jou Marie-José?’, ja het gaat heel goed met mij. Ik geniet ook volop van mijn leven zoals het nu is ❤️

Maar zo zie je maar weer hoe snel je gedachten op hol kunnen slaan 

Op hol slaan met mooie herinneringen, maar voor ‘t zelfde geld leidt zo’n throwback in de tijd tot een minder fijn gevoel en die herken je vast ook wel! Het zijn immers je gedachten die verantwoordelijk zijn voor je gevoel, en voor je het weet word je er weer eens door meegesleurd. Dan vergeet je dat dat niet hoeft, maar dat je ook de regie over je gedachten kunt pakken en zelf kunt bepalen waar de reis naartoe gaat!

Het is koud, guur, grijs, mist, nat 

Yep, de winter klopt aan. En ook daar kan je met je gedachten de regie over pakken. Wil je alleen de kou, het grijze, gure zien? Of zie je ook het mooie, de natuur die verstilt en jou uitnodigt om hetzelfde te doen?

Oké, voor het geval dat je denkt ‘makkelijk praten, zo eenvoudig is dat nog niet’ (en ik heb zomaar het vermoeden dat dat het geval is 😉): onderstaande 6 dingen beïnvloeden jouw stemming enorm. Als je daarmee aan de slag gaat, heb je zelf in de hand of je met een goed gevoel de winter doorkomt (ja en ook door deze ‘gekke tijd’ heen komt)

De lucht die je ademt

Zorg voor frisse lucht. Vul je longen dagelijks met frisse lucht. Met andere woorden: ga naar buiten! Weer of geen weer.

Het water dat je drinkt

DRINk. Drink water. Zwaar hoofd, gebrek aan concentratie, je blèh komt 9 van de 10 keer doordat je te weinig water drinkt. Drinkt minstens anderhalve liter water per dag (nee, je thee telt niet mee)

Het voedsel dat je eet

Eet gezond (en je weet heus wel hoe je dat doet 😉). De december-suikers zijn enorm aantrekkelijk. Ik geniet ook van de pepernoten, speculaas en allerlei andere lekkers! Maar als je er te veel van eet, verlies je er energie door. Suikers vormen een aanslag op je systeem, zo simpel is het. 

De gedachten die je denkt

Zie boven. Pak de regie. Jij kan KIEZEN je wat denkt. Je bent geen slaaf van je gedachten, tenzij je daarvoor kiest.

De beweging die je neemt

Sporten, wandelen, yep. Maar weet wat heel effectief voor je humeur is? Zet een timer op je telefoon die je eraan herinnert dat je elk half uur even een paar keer op en neer springt of met je heupen draait. Dat voelt direct een stuk beter!

De woorden die je spreekt

Wat zeg je allemaal tegen jezelf in gedachten? Wie is er het meest aan het woord? Einstein, het stemmetje dat steeds opnieuw weer in mogelijkheden denkt? Of Frankenstein, dat stemmetje waarmee je jezelf constant onderuit haalt? Jij kiest!

Ik wens je heerlijke wintermaanden waaruit je als herboren tevoorschijn komt!

Hoe kom jij de donkerste weken van het jaar op een fijne manier door?
Wil je dat hieronder met mij delen?
 🍀