De bokshandschoenen voelden lomp en onwennig aan mijn handen. Nog nooit eerder had ik deze dingen aan gehad en nu stond ik daar: klaar om erop los te meppen. De boodschap was duidelijk: ‘wat je ook doet, je geeft niet op. Met volle kracht sla je alles eruit, je gaat door totdat de tijd om is. Whatever you do, don’t give up’. Tegen een boks-kussen hoor, maak je niet ongerust, Ik heb niet ineens gewelddadige neigingen gekregen 😉

Ik had het bijna opgegeven

Mijn gedachten gingen van de week terug naar deze boksworkshop na de eerste sessie van een nieuw coachingstraject dat ik met een prachtige vrouw ben opgestart. “Ik had het bijna opgegeven”, zei ze. Waarmee ze bedoelde dat ze zichzelf bijna had opgegeven. Het traject startte precies op tijd.

Heb het leven lief*

“Leef als een kind van de wind en van de liefde
En herken de open blik in de ogen van een vreemde
Dans met de maan, sla je armen om de sterren
Ga je dromen achterna op de maat van de seizoenen

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet als de regen valt en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief en wees niet bang

Pluk elke vrucht die je aan de dag ziet hangen
En herken de open lach om de lippen van een vreemde
Vrij met de zon en verdrink in al zijn stralen
En omarm zijn spiegelbeeld in de rimpelloze vijver

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet als de regen valt en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief en wees niet bang

Huil als het moet want je stikt in al je tranen
Maar ontwapen je verdriet met dezelfde overgave
Als waarmee je huilt, je kunt uit je as herrijzen
Het geluk van het moment zet een streep door het verleden

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet als de regen valt en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief en wees niet bang

Heb het leven lief, met je ogen dicht of in het volle licht
Hou van wie je ziet pak de liefde vast en verlies haar niet
Heb het leven lief in de grijze nacht en als de morgen lacht
Heb het leven lief en wees niet bang
Wees maar niet bang, wees maar niet bang”

Hard is nu even beter

‘Heb het leven lief’ is een lied van Liesbeth List. Google even en zet het geluid flink hard, de woorden komen dan nog veel beter binnen dan wanneer je ze leest.

Niet alleen door de dappere vrouwen en mannen die ik coach, maar ook door de gebeurtenissen in mijn eigen leven, wil ik je mét Liesbeth op het hard drukken: hou van het leven, wat het je ook geeft. Ik schrijf dit niet vanaf een roze wolk. Ik heb al het een en ander voor mijn kiezen gekregen en daarom durf ik dit ook te schrijven. De theorie is altijd makkelijk. Het DOEN, het ernaar leven, is nog een heel hoofdstuk apart.

The good

Dat willen we allemaal we. Daar kunnen we zelfs naar smachten. Verlangend uitzien naar tijden die beter worden, die fijner zullen zijn, onbezorgd zullen zijn. En natuurlijk, dat is ook heerlijk.

The bad and the ugly

Maar fiets niet voorbij aan the bad and the ugly die ook op je pad komen. Daarin zitten je lessen, de mooiste lessen die je doen groeien, die je vooruit helpen, als je ze tenminste wilt zien. Je krijgt nooit meer dan je aankan, daar kan je op vertrouwen. Ook al twijfel je daar soms ernstig aan. Het enige wat je te doen hebt is doorgaan. ‘Boksen’, als je in een periode van ‘bad & ugly’ zit. Blijven ‘slaan’ tot de tijd om is en de euforie komt.

Mijn boksworkshop kreeg ik in oktober 2019 voorgeschoteld tijdens de business bootcamp van mijn geliefde coach Veronique Prins. Ik sloeg alles eruit wat mij in de weg stond om vol vooruit te kunnen gaan. Zonder op te geven. Jij hoeft er geen boksworkshop voor te volgen, doe het op je eigen manier. Maar pak aan wat je in de weg staat, zet je schouders eronder, vraag hulp. Nu. Dit is hét moment om, bij wijze van spreken, de bokshandschoenen aan te trekken. Blijf niet hangen in de illusie dat je nog heel veel tijd hebt, dat je leven nog lang genoeg duurt. Dat kán je niet weten. Het kan zomaar ineens afgelopen zijn…

‘Heb het leven lief’ werd gespeeld tijdens het afscheid van mijn dierbare buddy d.d. 17-07-2020. Zie ook mijn blog Alles is er al 

Wat doet dit blog met je? Wil je dat hieronder met mij delen? 🍀