Geen horloge, geen t.v., amper nieuws en social media, wat heerlijk! Geen boodschappen doen en niet koken, hele dagen op blote voeten lopen. Gewoon go with the flow, languit in de zee liggen als het te heet was, wat yoga oefeningetjes en me overgeven aan ‘dolce far niente’ (heerlijk nietsdoen). Ik had er een maand voor uitgetrokken dit jaar: een maand lang zomervakantie, wat een luxe! Alleen al die gedachte gaf al vanaf dag één een enorme ontspanning. Er moest gewoon echt h e l e m a a l niets, mijn grootste zorg was zo’n beetje of de parasol op het strand niet weg zou waaien.

Dit hakte er wel in

Alhoewel… in de eerste week was een van mijn kleindochtertjes een paar dagen flink ziek. Water diaree en water spugen, want zelfs water kon ze niet binnenhouden. Dat ging dag en nacht door en dat hakte er wel in… Je hart breekt als je zo’n klein ziek lijfje vasthoudt…. Gelukkig knapte ze daarna weer snel op. Én gelukkig werk ik niet (meer 😉) naar mijn vakantie toe totdat ik op mijn tandvlees de voordeur achter me dicht kan trekken en dat scheelt ook een heleboel!

Niet zo bijzonder

Maar goed het was verder dus een vakantie vol ontspanning en niets moeten. Volledig ontspannen en lichaam & geest gewoon overgeven aan de rust. Het is een wonder wat niet op de klok hoeven te leven met je doet en als je dan ook de ‘schermprikkels’ tot een minimum beperkt voel je dat je echt ontspant. Op zich is dat niet zo heel bijzonder, dat doen wel meer mensen.

Wel heel bijzonder

Wat eigenlijk wel bijzonder is, is dat het voor veel mensen blijkbaar heel moeilijk is om die ontspanning ook ná de vakantie vast te houden. Het is in ieder geval een vraag die ik al wat keertjes voorbij heb zien komen: “Hoe hou ik dat fijne vakantiegevoel vast?!”.

Zo hou je dat heerlijke gevoel ook na je vakantie

Wel, het recept is eigenlijk heel simpel. Wat doe je in de vakantie dat jou zo die rust geeft? Als je dat hebt ontdekt hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je dat ook in je ‘gewone’ dagelijkse leven doet.  Dat niet op de klok leven is natuurlijk niet echt heel handig als ik op tijd klaar wil zitten voor mijn coach sessies, maar dat kan ik natuurlijk wel in het weekend doen. Tv kijken doe ik toch al amper of niet en ach als je 1x per week het nieuws volgt ben je volgens mijn aardig ‘bij’. Als er écht ernstige dingen gebeuren in de wereld hoor je dat sowieso wel. En social media minderen, hmm daar valt altijd wel winst te behalen.

Dus als je de juiste ingrediënten uit je vakantie in je dagelijks leven integreert dan héb je je ontspannen gevoel.

Maar als dit niet klopt…

Maar er is natuurlijk nog wel ‘iets’ meer wat er invloed op heeft: de mensen om je heen en je gedachtensoep. Vanzelfsprekend hebben die ook invloed op je vakantiegevoel. Je kan nog naar zulke prachtige oorden reizen, maar als het gezelschap waarmee je reist niet fijn voelt, voelt zelfs het meest heerlijke oord niet zo heerlijk. Het is namelijk niet echt de bestemming die bepaalt hoe fijn je vakantie is. Het zijn veeleer de mensen waarmee je je vakantie beleeft, de ontmoetingen die je hebt én wat er allemaal in dat koppie van jou omgaat.

Ik moest echt even in mijn arm knijpen

Zo ben ik naar de prachtigste en bijzonderste plekken geweest. Plaastsen waarvan ik nooit had gedroomd dat ik daar zou komen. Eind jaren ’90 naar St. Petersburg bijvoorbeeld. Spannend en bijzonder tegelijkertijd. Ik zat in het Mariiskitheater te genieten van een prachtige balletvoorstelling en moest écht in mijn arm knijpen om te beseffen dat ik daar echt gewoon zomaar zat. Mijn man zat te genieten van hoe ik daar zat te genieten zo was het plaatje helemaal compleet.

Au, dat deed pijn

Maar ik ben ook op de meest prachtige plek in Zuid Afrika geweest, in the middle of nowhere, prachtige natuur en een sterrenhemel boven mijn hoofd waar je alleen maar van kunt dromen. Toch voelde dat helemaal niet zo fijn. De omgeving was onvoorstelbaar mooi, maar voor mijn gezelschap maakte het geen fluit uit of ik er bij was of niet. En dat voel je….

Vergeet niet de belangrijkste

Last but not least: vergeet niet de belangrijkste persoon die met jou mee op reis gaat: jij zelf. Als jij met een piekerkop volg zorgen zit kan zelfs de meest prachtige plek jou niet raken. Als je geen tijd en ruimte voor jezelf neemt en je je constant de hele vakantie aanpast (zoals je dat altijd al doet) voelt het helemaal niet zo ontspannen allemaal. 

Even heel eerlijk

Zeg nou eens heel eerlijk: hoe voelde de zomer voor jou? Aan het weer kan het van de keer niet liggen: de zomerse dagen regen zich ook in Nederland aaneen. Vaak hoor ik “als de zon schijnt voel ik me veel beter”. Nou daar kan het dus deze keer in ieder geval niet aan liggen.

Dit hielp mij echt

Ik hou ook van zon en lekker weertje, maar ze hebben eerlijk gezegd nog nooit iets voor me opgelost. Daar was wel wat meer voor nodig. Daarvoor heb ik moeten leren mijn piekerknop uit te zetten, moeten leren om tijd en ruimte voor mezelf te nemen, moeten leren om los te laten wat niet goed voor me was. En toen, toen kon ik volledig ontspannen en voluit genieten.

Gun jij jezelf dat nu eindelijk ook? Begin dan eens met gewoon leren loslaten. Klik hier om te zien wanneer ik deze workshop weer geef. Wil je daar niet op wachten? Klik dan hier dan maken we een afspraak en leer ik jou 1-1 hoe je dat doet.

Neem nu gewoon het besluit dat dit de laatste zomer is geweest dat je niet lekker in je vel zat en dan leer ik jou de weg naar rust in je hoofd en je lijf. Tot gauw!

Hoe was jouw vakantie?  Wil je dat hieronder met mij delen?