Er is, nog niet eens zo heel lang geleden, een periode in mijn leven geweest dat ik me echt niet zo gelukkig voelde. Verre van dat zelfs. Er is heel wat water door de Schelde gestroomd voordat ik dat heb kunnen omdraaien.

Wat is geluk eigenlijk?

Geluk is een raar ding. Het is niet wat we meestal denken dat het is.

Als je alles hebt wat je wenst en het voelt niet genoeg. Als je voor het oog van de buitenwereld alles aankan en toch voel je geen voldoening. Je voelt je niet gelukkig. Wat dan? Psycholoog Martin Seligman ontdekte het antwoord.

3 Niveaus

Je kunt gelukkig zijn op drie niveaus, maar de meeste mensen richten zich soms te veel op alleen het eerste niveau.

Hoe zit dat bij jou?

# 1. Plezier

Het eerste geluksniveau is dat van plezier. De makkelijkst verkrijgbare, maar ook de oppervlakkigste manier om je gelukkig te voelen is plezier maken. Vaak is dit gebaseerd op prikkels van buitenaf. Een leuk feestje, een fijne vakantie, een gezellig etentje met vrienden. Je ziet zelf ook wel dat dit het meest laagdrempelige niveau is en met een beetje goeie wil is dat makkelijk in je leven te organiseren. Helaas is een groot deel van dit geluk ook meteen weer voorbij, wanneer de gebeurtenis voorbij is. En zodoende blijf je zoeken naar nieuwe prikkels. Plezier is vaak van korte duur.

# 2. Flow

Je gaat helemaal op in wat je aan het doen bent, je bent volledig in je element. Je herinnert je vast wel zo’n moment dat je de tijd en alles om je heen vergat en bijna één was met wat je aan het doen bent. Misschien was je aan het knutselen, aan het hardlopen, naar muziek aan het luisteren. In iedere situatie kan flow ontstaan, zolang het maar voelt alsof het vanzelf gaat. Flow brengt je terug naar een bijna kinderlijke extase, een overgave waarin je helemaal gelukkig bent. In de flow vergeet je de tijd.

# 3. Betekenis

Niveau 3 is het meest fundamentele. Je voelt je gelukkig als je van betekenis kunt zijn voor een ander. Iets waardevols doen voor mensen om je heen blijkt de meest duurzame en effectiefste route naar geluk. Zonder betekenis voelen de eerste twee niveaus al gauw een beetje ‘leeg’.

En nee, je hoeft jezelf absoluut niet heel de tijd gaan zitten opofferen. Je kan geweldig van betekenis zijn voor anderen op manieren die voor jou plezierig zijn.

Probeer het eens

Stel eenvoudig de vraag: “Wat kan ik voor je doen?”

Afscheid

Ik kan nu echt oprecht zeggen dat ik me gelukkig voel. Ik doe wat ik het allerliefste doe en ben daarmee ook van betekenis voor anderen. Ik leer jou je mindset te veranderen. Ik leer je met al het gedoe in je hoofd om te gaan, zodat je jouw gedachten kunt leiden in plaats van te blijven lijden door je gedachten. Ik leer je afscheid te nemen van oude verhalen, van oude conditioneringen zoals ‘wat ben ik nou waard?’ of ‘dat is voor mij niet weggelegd’ of ‘naar mij wordt toch nooit geluisterd’… Je klein en onzeker voelen maakt plaats voor zelfvertrouwen en een gezond gevoel van eigenwaarde.

Ook heb ik afscheid genomen van situaties die niet goed voor me zijn. Ik heb me omringd met lieve mensen die me steunen, bij wie ik altijd terecht kan. Én niet te vergeten: zij kunnen ook altijd bij mij terecht. Hoe dankbaar kan je zijn ❤️

Waarin kun jij van betekenis zijn?
Wat maakt dat jij je fundamenteel gelukkig kunt voelen?