Heb jij wel eens geprobeerd een bal onder water te houden? Niet zomaar eventjes, maar blijvend? We weten allebei dat dat niet lukt. Vroeg of laat knalt die bal naar boven. Nou, met je gevoelens werkt het precies hetzelfde. Feelings burried alive never die. Gevoelens die je onderdrukt knallen vroeg of laat toch naar boven. Bij voorkeur als het je écht niet uitkomt, dat herken je vast ook wel.

Dit is vast de oplossing

‘Als ik nu nog even doorbijt, dan voel ik me straks veel beter. Dit gaat vast weer over. Het is zo vakantie en dan heb ik weer rust in mijn hoofd. Ik ben gewoon teveel thuis geweest, we hebben teveel op elkaars lip gezeten. Ik heb weer eens een uitje nodig of een dagje lekker shoppen.’ Nu zie ik wat ik deed. Dat zijn allemaal manieren om je ongelukkige, onrustige gevoel te verdoven, Als je iets verdooft, verdwijnt het dan?

Druk druk druk

Vlieg je van afspraak naar afspraak? Of in corona-tijd van het ene online-gebeuren naar het andere? Wil je overal bij zijn omdat je bang bent dat je wat mist? Commissies, netwerkactiviteiten, op school, in de vereniging of altijd in de weer om je vrienden te helpen? Dan zit je in over-activiteit, ook een manier om maar niet te hoeven voelen.

Waarom moet het eerst altijd erger?

Waarom moet je door blijven lopen tot je echt instort? Tot je wereldje instort? Waarom mag je dan pas serieus om hulp vragen (of misschien zelfs dan nóg niet)?

Je gevoelens willen hetzelfde als jij

Je gevoelens zijn er niet voor niets. Het enige wat ze willen is gezien worden, net als jij. Gewoon een beetje aandacht. Ja, dat wist ik destijds ook nog niet, dat snap je. Ik leerde het pas jaren later. Maar jij kunt er nú mee beginnen. Luister ernaar. Ze hebben je van alles te vertellen, Ze praten heel de dag tegen je. Geven je heel de dag door boodschappen. Niet je denken vertelt je wat je moet weten, al denken we dat vaak. Je gevoel vertelt je alles wat je moet weten.

Hoe werkt dat dan?

Wat heb je daarvoor te doen? Niks bijzonders: ga rustig zitten en voel wat je voelt. Wees mild voor jezelf en veroordeel je gevoelens niet. Laat ze er gewoon eens even zijn. Ze helpen je te ontdekken wat je wilt, welke stap je nu het beste kunt nemen.

Het is jouw leven en je hebt er maar één

Doe alles om dat ene leven zo goed mogelijk te maken. Niet alleen voor de mensen om je heen, maar net zo goed ook voor jou. Heb je daar hulp bij nodig? Regel dat dan. Stop met jaren te verspillen met twijfelen of denken dat je je aanstelt. Echt, ik weet waar ik over praat: ik had me jaren minder leeg en verloren gevoeld als ik eerder hulp had gezocht. En nu weet ik: als je je ongelukkig voelt, niet goed in je vel zit, dan mag je alle hulp aangrijpen om ervoor te zorgen dat het vanaf nu anders zal zijn. Beter zal zijn. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor alle lieverds om je heen.

Vroeg of laat springt ‘ie tóch omhoog

Voor jezelf zorgen, gezonde zelfliefde, om dat woord dan toch maar eens te gebruiken, is bovendien de eerste stap naar de meest fantastische relaties die je maar kunt hebben. Met jezelf wegcijferen is werkelijk waar niemand gebaat. Want terwijl je dat doet, hou je een enorme bal onder water. Dat kost je je kracht en energie, die je niet aan jezelf en niet aan de mensen om je heen kunt besteden. En het is nog zinloos ook. Want op een gegeven moment, al moet het járen duren, springt ‘ie tóch omhoog…

 

Wat doet dit blog met je? Wil je dat hieronder met me delen?