Mijn jongste kleinzoontje van anderhalf heeft iets fantastisch ontdekt: hij kan los lopen! Tjonge wat heeft hij zijn best gedaan om dat te leren. Opkrabbelen, wankelen en weer door z’n knietjes. Opkrabbelen, wankelen en bam hij viel weer op zijn billetjes. Opkrabbelen, wankelen, heel voorzichtig een voetje vooruit en… hij viel weer op z’n handjes voorover. 

Hij heeft het wel 100.000 x geprobeerd

Onder luid aanmoedigen van zijn ouders en zusjes. Niemand die dacht dat hij het nooit zou leren of zou kunnen. Niemand die zei: “dat leert hij toch nooit” en die gedachte kwam natuurlijk ook nooit in zijn hoofdje op. Hij bleef stug volhouden en nu stapt hij stralend zelfstandig rond. Soms een paar stapjes en soms wat meer. Wat is hij suuuuuuper trots en wat geniet hij van zijn nieuw verworven bewegingsvrijheid!

Vol vertrouwen leren

Ooit waren we allemaal waar mijn kleinzoontje nu is. Vol vertrouwen je nieuwe dingen eigen maken. Gewoon blijven proberen, net zolang totdat het lukt.

En hoe zit dat nu? 

Zeg eens eerlijk: hoe vaak mag je nu nog falen van jezelf? Mag je nu nog 100.000 x keer iets proberen totdat het je lukt? Ik kan het antwoord wel raden. We leven in een maatschappij waarin je wordt afgerekend op wat niet lukt. Heel vaak geef je de moed op en blijf je zitten waar je zit.

Dat had toch geen kans van slagen

Jaren geleden had ik een eigen zaak. Het idee was geweldig: geur- en smaakbelevingen. We serveerden driesterrengerechtjes uit verschillende culturen. Er zijn mensen die er nu nog steeds over spreken hoe geweldig zo’n avond was. Na 2 jaar moesten we sluiten. In mijn omgeving waren er aardig wat mensen die überhaupt nooit in dit concept hadden geloofd. ‘Dat had toch nooit kans van slagen’ ging er achter mijn rug om. Dat hielp me niet bepaald om vol goede moed aan een nieuwe levensfase te beginnen. Ik moest als het ware opnieuw leren lopen en daarbij had ik niets aan mensen die me vertelden dat vallen en weer opstaan bij voorbaat kansloos is.

You dit it

Er was slechts één persoon die mij schreef: “Marie-José ik begrijp dit grote verlies en hoe je je voelt, maar blijf je één ding voor ogen houden: je hebt het in ieder geval gedaan! Het gaat er niet om of iets lukt, het gaat erom dat je het hebt gedaan”.

Hoe wijs was die les

Die kwam dan ook van een van de wijste mannen die ik ken. Het gaat er helemaal niet om of iets lukt, het gaat erom dat je het DOET. Daarin zit je GROEI. Daarin ontdek je hoe het wel kan, wat er wel bij je past. Daarmee ontdek je jezelf. Daarmee ontdek je wat je allemaal in huis hebt. Daarmee ontdek je het leven dat je past als een heerlijke warme jas. 

F*ck up

Bij 365 Dagen Succesvol, waar ik de Jaaropleiding volg, is het idee ontstaan om wekelijks een van de beste prijzen ever uit te reiken: de Fuck Up Award. Die prijs gaat naar degene die die week de grootste blunder of fout heeft begaan. Waarom? Omdat die persoon zijn / haar nek het verst heeft uitgestoken. Omdat die het in ieder geval heeft geprobeerd. En van daaruit komen immers de mooiste ontdekkingen.

De Flapdrol

Thuis kun je dat ook doen. Je kan het ook de Flapdrol van de Week Prijs noemen. Het is geweldig met kinderen. Zo leer je ze dat papa en mama ook fouten maken. Zo leer je ze dat ze fouten mogen maken. Want de enige reden waarom je fouten maakt is immers om te kunnen blijven leren. Je valt 100.000 x om de honderdduizendeneerste keer te kunnen lopen. Je verdient geen kritiek, maar een prijs voor al die keren dat je viel!

Al mijn vallen en steeds weer opstaan hebben mij geleid tot mijn ‘warme jas’: mijn coachingspraktijk waarin al mijn talenten het beste tot hun recht komen. 

En jij? Waar ga jij nu mee oefenen? Welke stap ga nu zetten? Wil je dat hieronder met mij delen? 🍀