9 juli 2021, ik zit in het bos, in de vuurkorf spelen de vlammen met het hout. Ondanks dat het zomer is, is het fris in het bos. Het vuurtje is meer symbolisch, maar de warmte die het verspreidt is ook mooi meegenomen.

Ik zit met volle aandacht te kijken naar wat er voor me gebeurt en evengoed hoor ik links achter me geritsel. Ik voel me veilig, dus laat het voor wat het is. Nóg meer geritsel, nu vraagt het echt mijn aandacht. Ik draai mijn hoofd om en zie een groepje muisjes tussen de boomstronken en gevallen takken druk achter elkaar aan rennen. “De muisjes doen ook mee” gaat er door mijn hoofd.

Zo kom je bij waar jouw antwoorden liggen ‘verstopt’

Ik zit hier om weer wat meer over mezelf te weten te komen. Op zoek naar antwoorden, en dan is het een kwestie van de plek in jezelf vinden waar alle antwoorden op waar je mee zit liggen ‘verstopt’. ‘Verstopt’ tussen aanhalingstekens ja, want je antwoorden zijn in feite niet verstopt, je moet alleen even weten hoe je erbij komt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zelfs de muisjes kunnen je helpen..

Zelfs de muisjes kunnen je een boodschap geven

Weer geritsel, nu rechts van mij. Het zijn vast weer muisjes 😊 en jawel hoor, een hele familie, kijk ze eens plezier hebben! Ik glimlach in mezelf. Er is een tijd geweest dat ik doodsbang was als ik bij wijze van spreken nog maar aan een muis dácht. En nu zit ik gewoon ontspannen in het bos, omringt door wel ik weet niet hoeveel muisjes. Het feit dat ik ze nu ’muisjes’ noem en geen ‘muizen’ zegt ook al wat. Muisjes klinkt zoveel liever en ongevaarlijk. Ik ontvang dankbaar het eerste cadeau van deze dag: de muisjes die komen vertellen dat het ook allemaal wat ontspannener en speelser kan. Dat is al het eerste antwoord van vandaag.

Zo weet je waar je níet moet zijn

Als je hard je best gaat doen om je antwoorden te vinden, zit je vaak op een plek te zoeken waar die antwoorden helemaal niet te vinden zijn: in je hoofd, waar je belemmerende overtuigingen ook nog eens in de weg zitten. Ja die heb ik ook, net zo goed als dat iedereen die heeft. Het feit dat ik al 12 jaar life coach ben, wil niet zeggen dat het leven hier compleet rimpelloos als vanzelf gaat. Iedere coach die beweert dat dat bij hem/haar wel zo is: dan weet je precies waar je níet moet zijn. Ieder mens, en dus ook iedere coach, die zich niet meer ontwikkeld staat stil. En je weet wat stilstand is: achteruitgang. 

Every new level has its own devil. Er verschijnt steeds een nieuw duveltje uit een doosje in je leven, maar als je goed kijkt….. is dat precies hetzelfde duveltje dat steeds oppopt, het heeft alleen een ander jasje aan.

Dat duveltje bepaalt hoe jij de wereld scant

Weet je dat je de wereld scant op je belemmerende overtuigingen? Dat dat je focus bepaalt? Dat dat is wat je als eerste ziet?
Je denkt iets over jezelf, dat kleurt hetgeen wat tegen je wordt gezegd, dat maakt dat je iets anders hoort dan wordt gezegd. Daarom reageer je op een bepaalde manier en daardoor wordt je denken waarheid.

Voorbeeld van een beperkende overtuiging: ‘Wie zit er nu op mij te wachten’. Dat kan dan zo gaan: je zit met een groepje collega’s te evalueren en je krijgt complimenten dat je het zo goed hebt aangepakt. Wat hoor jij, door die belemmerende overtuiging: “Stelt toch niets voor, iedereen had dit kunnen doen, dat zeggen ze alleen maar omdat ze aardig willen zijn, ze durven niet te zeggen wat ze werkelijk over mij denken….” De oprechte complimenten komen niet echt bij je binnen.

Spelen met je beperkende overtuigingen

De uitdrukking ‘ik speel met de gedachte’ ken je ongetwijfeld. Weet je dat je ook met je beperkende overtuigingen kunt spelen?

Kort het eens in tot een kort zinnetje van een paar woorden. ‘Wie zit er nu op mij te wachten’ wordt dan ‘niemand wacht op mij’ en ga dat korte zinnetje dan eens op een bekend muziekje zingen, opdreunen. Dat wordt dan zoiets: “niemand wacht, niemand wacht, niemand wacht, niemand wacht niemand wacht niemand wacht niemand wácht ooooooop mij!!!!!!!!!” Herhaal.

Je zal merken dat je al snel in de lach schiet en het al snel belachelijk voelt. Hebbes! Dat is nu precies de bedoeling. Op deze manier haal je de lading er vanaf. Dit is trouwens nog veel leuker om samen met een vriendin te doen. Je ligt samen in een deuk van het lachen en je voelt samen hoe idiootig het eigenlijk is om zoiets over jezelf te denken. 

Wat kan er bij jou wat ontspannender en speelser? Leuk als je dat hieronder wilt delen. Zo leren we van elkaar!