“Ik bewaar al jouw mails. Elke vrijdag als jouw nieuwe blog in mijn mail-box komt, print ik het uit en bewaar ‘m in mijn map bij alle andere. Als ik het even niet zie zitten, blader ik in die map en altijd haal ik er wel weer iets uit wat mij helpt”.
“Ik bewaar al jouw blogs. Ze geven mij altijd weer inspiratie”

Eff geen inspiratie

Bovenstaande berichtjes kreeg ik van trouwe lezers van mijn blogs. ‘Effe geen inspiratie’ kan ik dus alleen al voor deze twee mensen niet maken. Alleen …  ik had van de week écht geen inspiratie. Onzin, volgens een collega. Volgens haar is ‘geen inspiratie’ ook gewoon een mindset en je mindset kan je veranderen. Hmm, ja je mindset veranderen natuurlijk ook wel wat ik mensen leer 😉 Afijn, ik heb nog tot het laatste moment gewacht of er toch niet ineens spontaan inspiratie kwam. Nope, van de keer niet. Wat doe je dan? Wat je altijd doet als je (even) een mindset hebt die je niet vooruit helpt: die mindset veranderen. ‘Ik wil dat er ook deze week gewoon een blog bij al mijn lezers in de mailbox beland, punt’. In plaats van ‘ik heb deze week geen inspiratie om te schrijven’. 

Stop met vergelijken

En toen zag ik deze quote in mijn mailbox: “Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is” (Jordan B. Peterson). Doordat ik mijn mind open had gezet voor wél inspiratie, ontspon zich naar aanleiding van deze quote al snel een begin van een blog in mijn hoofd. De wandeling met Vito (dat helpt altijd 😊) deed de rest en zo vloeide dit schrijfsel toch weer moeiteloos uit mijn pen.

Ik onderschrijf dit zeker, én…

Ik ben het volledig met meneer Peterson eens: stop jezelf met anderen vergelijken. Én ik kwam in datzelfde mailtje ook een filmpje van twee heren tegen die het helemaal niet met hem eens waren. Juist in het vergelijken met anderen zou de groei zitten. Hmmmm, volgens mij ligt het iets genuanceerder…

Je moet jezelf niet naar beneden halen

Als je jezelf constant met anderen vergelijkt kom je er 9 van de 10 keer op uit dat je niet goed genoeg bent, dat je vast niet goed genoeg je best doet, dat die ander veel beter, slimmer, knapper, mooier noem maar op, is dan jij. Waar of niet? Nou daar heb je dus helemaal niets aan. Daar wordt je alleen nog maar onzekerder van en ga je nog meer twijfelen aan jezelf. Je haalt jezelf daarmee onnodig naar beneden. Dan geloof ik er echt veel meer in dat je jezelf beter kunt vergelijken met wie je gisteren (als in vorig jaar, een paar jaar geleden) was. Als je dat doet, dan zie je namelijk dat je wel degelijk groeit.

Hier zit dan wel de nuance

Wat wél heel behulpzaam is, is iemand anders als bron van inspiratie zien. Stop met vergelijken, kies ervoor om je te laten inspireren. Tony Robbins, een van mijn inspirators, zegt het zo: “ Als je iets heel graag wilt bereiken, zorg dan dat je iemand vind die al heeft bereikt wat jij graag wilt. Doe hetzelfde wat die persoon heeft gedaan om daar te komen en je zult hetzelfde resultaat hebben”. Zo simpel is dat 😉 Je hoeft echt het wiel niet zelf uit te vinden. Alles is al tig keer gedaan.

Ben je bereid de prijs te betalen?

Alles is mogelijk. Het is niet omdat je leven vandaag is zoals het is, dat jij vandaag bent zoals je bent, dat dat ook zo moet blijven. Daar scheef ik vorige week al het blog ‘Ik kan er ook mee stoppen’ over. Het is alleen wel zo dat aan alles een prijskaartje hangt. En dat is niet per se in euro’s. Als je iemand die in het buitenland gaat wonen bijvoorbeeld enorm inspirerend vindt en je zou dat ook wel willen, dan is de prijs dat je de mensen die je dierbaar zijn hier achter je moet laten. Ben je bereid die prijs te betalen? 

Ik ben echt niet altijd bereid om zo’n prijs te betalen

Op zakelijk vlak laat ik me enorm inspireren door mijn business coach. Het principe is dus eenvoudig: ik moet gewoon doen wat zij doet en dan heb ik ook een miljoenen bedrijf. Het potentieel is er zeker. Er is alleen één dingetje wat mij tegenhoudt: ik ben niet bereid om dezelfde prijs te betalen. Ik ben niet bereid om alles te doen wat zij doet, om in te leveren wat ik niet in wil leveren. Dus heb ik een praktijk met een omzet van een paar nullen minder, maar ben ik er wél ontzettend gelukkig in, evenals met de rest van mijn leven. Evengoed is zij wel een grote bron van inspiratie, ben ik met haar hulp en voorbeeld veel verder gekomen dan ik in mijn eentje ooit had kunnen dromen.

Laat jij tegenhouden?

Eff geen inspiratie, je zelf steeds vergelijken met anderen, laat jij je daardoor tegenhouden? Laat jij jouw leven daardoor bepalen? Of kies je net als ik voor een andere mindset?

 Wil je dat hieronder met mij delen?