Kerst is helemaal niet altijd fijn en leuk (in tegenstelling wat de beelden op tv en social media ons willen doen geloven)

Ik heb de leeftijd dat ik al vele malen kerst heb beleefd 😉

En ik zeg express niet heb gevierd, want zo voelde het gewoon niet altijd

Dat is niet ‘hip’ om te zeggen, maar wel de waarheid

Kippenvel

Ooit, toen ik als klein meisje naast mijn vader in de nachtmis mijn best deed om met de kerstliedjes mee te zingen, toen ik kippenvel kreeg omdat ik het zo bijzonder vond, toen dacht ik oprecht dat kerstmis altijd zo zou zijn: mooie ‘kippenvel-dagen van ontroering’ dagen.

Harde les

Het jaar daarop was ik al direct teleurgesteld. Vol verwachting ging ik mee naar de nachtmis. Dat was nog in de tijd dat ‘iedereen’ naar de nachtmis ging en we buiten in de kou voor de kerk moest wachten tot we naar binnen mochten. Bomvol was de kerk altijd en veel mensen moesten achterin staan. Ik zorgde dat ik weer naast mijn vader zat, helemaal klaar voor die mooie kippenvel momenten. Hoe intens teleurgesteld was ik, dat het kippenvel uitbleef. Dat ‘mijn’ liedje helemaal niet werd gezongen. Dat het allemaal maar gewoon gewoon voelde. Ik begreep er niets van. Wat een harde les was dat: dat iets nooit meer hetzelfde is, nooit meer hetzelfde zal zijn, ook al doe je nog zo je best om de omstandigheden ernaar te creëeren.

Een greep uit mijn kersten:

Propvolle woonkamer bij mijn ouders in een huis dat veel te klein was voor ons 7 plus de Franse vrienden van mijn ouders met hun 5 kids, maar o wat was het leuk!

Kerst dus als klein meisje naast mijn grote stoere papa

Kerst als tiener met mijn neus in spannende boeken

De eerste kerst samen met mijn aanstaande man

Kerst met mijn eerste grote stoere lieve hond Misja

De eerste kerst met ons eerste dochtertje

Kerst met onze drie dochtertjes

Kerst dat er zoveel kerstpakketten werden bezorgd dat ik me er bijna voor schaamde (en ze vervolgens uitdeelde)

Kerst dat er ’niets’ was

Kerst met met mijn broer & zussen en hun kids verzameld aan lange tafels in ons huis

Rumoerige kerst

Stille kerst

Kerst dat het zo donker was dat het leek of het nooit meer licht zou worden

Kerst met enorm veel verdriet: de kanker die uitgerekend deze dagen koos om de finale klap te geven en kort daarna de vader van mijn prachtige dochters meenam

Kerst met mijn dochters en samen dierbare en ook pijnlijke herinneringen delen

Kerst dat ik alleen was

Kerst met rondrennende kleinkids die zo blij waren dat ze elkaar weer zagen dat ze er helemaal hyper van waren

En zo kan ik nog wel even doorgaan

Steeds weer andere kerst, elk jaar opnieuw

De druk van de kerst ketel

Zullen we de druk eens van de kerst-ketel halen?
Met kerst móet je helemaal niets
Al zeker niet aan een bepaald beeld voldoen
Kerst moet niet op een bepaalde manier verlopen
Het is gewoon wat het is

Je moet niet onder de mensen zijn om mooie kerstdagen te hebben. Je kan onder de mensen zijn en je eenzamer voelen dan ooit (dat is geen theorie, dat heb ik zelf ervaren)

Je kan alleen zijn met kerst en daar helemaal oké mee zijn en met jezelf genieten (ook dat is geen theorie, maar zelf ervaren)

Kerst is van oorsprong niet bedoeld als feest van overdreven veel eten en glitters en glamour

Kerst is het feest van Licht en nieuw leven 💫

En ja dat kan je vieren met lekker eten en jezelf gezellig opdoffen, maar dat is níet waar het om draait

Feest van Licht en nieuw leven

De winterzonnewende is geweest
De dagen gaan weer lengen
Letterlijk
Als je leven nu eenzaam en donker voelt, kijk dan nog eens dit blog. Doe het ritueel met jezelf, ontsteek de kaarsjes, op naar het licht!
Hoe donkerder het is, des te beter kan je het lichtpuntje zien 💫
Kerst is net zo fijn en leuk als dat jÍj besluit dat het voor jou is

Andere bril

Ik heb jarenlang op zaterdag vrijwilligerswerk gedaan tussen de daklozen en kansarmen van de stad Antwerpen. Geloof me, dan leer je wel door een andere bril naar de wereld te kijken. Nog altijd ben ik intens dankbaar voor het dak boven mijn hoofd, eten op tafel en de kleding aan mijn lijf. Alles wat er nog meer is, maakt me nóg dankbaarder. Is dat geen fijn kerstgevoel?

Van harte wens ik jou met iedereen die je dierbaar is, of ze nu in je hart wonen of fysiek bij je zijn, liefdevolle kerstdagen ❤️

Voor een luisterend oor: klik hier.