Ik vierde een paar uur op het strand genieten van zon, zee & zand en mijn spelende kleindochtertje. Ik vierde een late avondwandeling met Vito bij ondergaande zon op de langste dag van het jaar. Ik vierde dat ik de allermooiste mensen mag coachen en de prachtige stappen die zij maken, waardoor ze zoveel beter in hun vel zitten. Ik vierde dat ik LEEF.
 

Mis

Vaak onthouden we dat wat misgaat, dat wat niet zo lekker loopt in ons leven. Ons korte termijn geheugen onthoudt dat op een of andere manier beter dan hetgeen goed gaat. Wat is dat toch? Je stapt in je bed en het allereerste waar je gedachten naar toe schieten is naar wat er die dag misging. Naar die botsing met je collega, naar de confrontatie met jezelf, naar wat je bent vergeten terwijl je nog zo overal briefjes en notities had neergelegd om maar niet… en toch…

De zweep erover

En dan sla je jezelf weer om de oren, ‘de zweep erover’. Oei… toen mij dat werd gevraagd: “Waarom moet bij jou de zweep er steeds over?” was ik in eerste instantie stomverbaasd. De zweep over mezelf!? Waar gaat dát nou over? De opmerking bleef rondzingen. Ze kwam van iemand die ik enorm waardeer en respecteer, ze heeft een ereplekje in mijn hart. Tijd dus voor wat innerlijk werk en toen vielen in één klap de schellen van mijn ogen. Jeetje! Was ik echt zo streng voor mezelf!? Hmm, een oud patroon dat ik nog steeds volgde. En allang niet meer nodig had. Had ik het überhaupt ooit nodig gehad?

 

Diepe overtuigingen

Hoe gaat dat bij jou? Waarom moet je jezelf steeds met ‘de zweep’ geven? Waarom ben je zo streng voor jezelf? Waarom heb je zo weinig geduld met jezelf? Weet dat je, net als ieder ander, wordt geregeerd door je oude overtuigingen, door overlevingspatronen die je allang niet meer nodig hebt. Door stemmetjes in je hoofd die niet eens van jou zijn. Ze zijn echter zo diep in jouw systeem ingesleten dat je ze automatisch blijft volgen.

 

Afscheid

Hoogste tijd om er voorgoed afscheid van te nemen. Ik heb er al vaker over geschreven, kan er niet genoeg over schrijven, en de dappere mensen die ik coach horen het ook keer op keer van mij: leer jezelf te observeren! Kijk eens van een afstandje naar jezelf. Wen jezelf eraan te kijken naar wat er allemaal in je hoofd omgaat. Wat vertel jij jezelf hele dagen? Wat vertel jij jezelf als je ‘s avond in je bedje ligt. Lig je daar moe en voldaan, of lig je jezelf daar onderuit te halen? Wat spookt er allemaal door je hoofd? Rust in je hoofd en lijf begint met daar grip op te krijgen.

Is positief denken dan de oplossing?

Nee, dat is het niet. Zomaar alles wegwuiven en omdraaien is het ook niet de oplossing. Gevoelens zijn er om in te duiken, om te voelen. Dat is de enige manier waarop je ver-werkt, waarop ze uit je systeem gaan. Ze komen je iets vertellen en als je de boodschap aanneemt verdwijnen ze weer. Maar o zo vaak loop je ervan weg. Ga je heel hard werken, ga je op facebook scrollen, werk je een reep chocolade of een zak drop naar binnen, alles om maar niet te voelen wat er aan de hand is.

Zit

Wat gebeurt er als je nu eens gewoon even bij je gevoelens gaat zitten? Klinkt dat eng? Dat geloof ik direct. De eerste keer dat mij dat werd verteld vond ik dat ook en ging ik ook direct enorm in de weerstand. Stel je eens voor dat ik erin zou blijven! Dat ik erdoor overspoeld zou worden? Ik kan je verzekeren ik ben er nooit in geblevenen ben er ook nooit door overspoeld. Net als je denkt ‘owwwwww sjips!’, dan rol je er doorheen.

Geniet

Geniet overdag eens bewust van de kleine dingen. Van die zonnestralen, van de heerlijke lange avonden in deze tijd van het jaar. Van een late avondwandeling terwijl het nog steeds licht is. En ja, als je ‘s avonds in je bed kruipt en het tijd is om van je welverdiende rust te genieten, dirigeer dan je gedachten naar alle kleine dingen die je leven zo de moeite waard maken, die je leven zo mooi maken. Je slaapt er zoveel beter door.

Vier het leven

Vier alle moois in je leven

Vier de kleine dingen

Vier de grote dingen

Dankbaarheid is enorm belangrijk, een onuitputtelijke hulpbron om je leven zo ontzettend veel mooier te beleven.

VIEREN is dat ook

En net als bij dankbaarheid: vier vooral de kleine dingen, die vaak helemaal niet zo klein zijn: je gezondheid, de glimlach van een kindje, een paar lieve mensen om je heen, je voeten in het zand op een zonovergoten dag, de geur van het bos tijdens een heerlijke wandeling.

Dankbaarheid en vieren gaan hand in hand.

En als je je bed instapt?

Ja wat dan? ‘s Avonds zet je je kompas op vieren, op dankbaarheid. Dat is het laatste waar je je gedachten naar toe laat gaan voordat een heerlijke nachtrust je naar de volgende dag brengt.

Wil je mij hieronder laten weten welke kleine, of grote, dingen jij viert? 

En als je het helemaal niet meer ziet zitten om te vieren, geen idee hebt hoe je je gevoelens ruimte kunt geven, schakel dan de hulptroepen in en maak een afspraak met mij voor een gratis Nu is het Mijn tijd sessie