Het is 13 juli 2019.
Lag ik 19 januari van dit jaar in hartje Amsterdam languit tussen de ijsblokjes, deze dag ga ik midden in de natuur de tegenovergestelde uitdaging aan: de intense hitte. Ik ben de hele dag bij de EagleLodges. Mijn allereerste zweethut ervaring.

Anders dan anders

Zo af en toe is het wel eens goed voor een mens om iets helemaal anders dan anders te doen. Iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je grenzen een beetje verleggen. Het werkt heel verfrissend om eens uit je bekende patronen te stappen, jezelf uit te dagen. Het verfrist je kijk op de zaken, op het leven en op jezelf ❤️
Buiten je comfort zone, maar binnen je kernwaarden dan zit je altijd goed.

Remember who you truly are

Geen idee waar ik aan begin, ik ga er volledig open in en heb me niet veel meer ingelezen dan op de website www.eaglelodges.nl. Maar ik heb alle vertrouwen in David en Jeroen die hiermee hun droom hebben gerealiseerd: Eagle Lodges ‘remember who you truly are’.

Delen en stilte

De ontvangst is warm en gastvrij. Er is een tent om je spullen op te bergen, waar je je meegebracht eten kunt nuttigen en ervaringen kunt delen, waar je kunt kletsen met de andere deelnemers. Natuurlijk kan je ook lekker buiten zitten. De plaats rond het vuur is heilig. Daar wordt niet gekletst, daar zit je in stilte. Hoe heerlijk is dat! Om 11 uur wordt het vuur aangestoken en dan komen de eeuwen oude rituelen van natuurvolken bij de Eagle Lodges tot leven. Respect voor de natuur, respect voor het leven. Verbinding.

“Je kunt niet verbranden”

Jeroen, vuurmaker en watergieter, heeft van te voren uitleg gegeven en hij heeft gezegd dat je niet kunt verbranden. Ik begrijp niet zo goed waarom hij dat zegt, maar dat maakt niet uit. Totdat ik in mijn eerste hut zit…

Sterretjes op de stenen

Rood gloeiende stenen worden naar binnen geschoven, een prachtig gezicht. Er worden kruiden over gestrooid, een heerlijke geur stijgt op en de kruiden twinkelen als sterretjes op de stenen  Een grote houten emmer met water wordt naar binnen geschoven en dan wordt de ‘deur’ van de hut gesloten.

Ik zie geen hand voor m’n ogen

Het is donker, zwart. Ik zie alleen de roodgloeiende stenen. Het water wordt over de stenen gegoten, er wordt nog meer water opgegoten, nog meer. Dan begrijp ik waarom Jeroen heeft gezegd dat je niet kunt verbranden en zijn woorden zijn een hele geruststelling. De hitte is onbeschrijfelijk. Nooit van mijn leven heb ik zo’n hitte op mijn huid gevoeld…

Zonder woorden met elkaar verbonden

De mooiste herinnering bewaar ik aan de vrouwenhut. Emanuela is onze watergieter en brengt prachtige eeuwenoude rituelen tot leven. In het pikkedonker delen we onze intenties, bidden we voor elkaar met eeuwenoude gezangen in het Indiaans en Sanskriet. Steunen we elkaar zonder woorden. Nooit heb ik me zo verbonden gevoeld met vrouwen ik niet eens ken. We ervaren een universele verbondenheid die boven alles uitstijgt.

Ik ben thuisgekomen

De EagleLodges werken nog lang na. ‘Remember who you truly are’ is niets teveel gezegd. Ik zie mezelf in een totaal ander licht, ervaar een kracht die ik nooit eerder heb ervaren. Het is thuiskomen, thuiskomen bij mezelf ❤️

Mijn held die mij woorden geeft

Hoe geef je verder woorden aan een ervaring die amper in woorden te vatten is? Ik ben blij dat ik de woorden van Marieke mag lenen. Jij kent vast ook wel iemand die je enorm bewonderd, die voor jou een held is. Marieke is een van mijn helden. En zij verstaat de kunst om in woorden te vatten wat niet in woorden te vatten is. Om het alledaagse met haar woorden bijzonder te maken. Marieke opent namelijk als ze dicht, zie haar facebookpagina: https://www.facebook.com/ikopenalsikdicht/

“EAGLE LODGES

De steen van het Oosten brengt een nieuw begin,

geeft nieuwe mogelijkheden zin.

Het Zuiden vol overgave en vertrouwen,

om niet meer aan het oude vast te houden.

De steen van het Westen is nietsontziend,

we laten los wat ons niet meer dient.

Het Noorden laat ons dromen,

en onze eigen creatie vrijkomen.

Maskers af, we buigen neer

adem in, adem uit keer op keer.

De stenen doen ons smelten en vertragen,

we ontdekken ons onbekende lagen.

In de hut en met liefde die dat mogelijk maakt,

worden we in verbinding met onszelf en elkaar geraakt.

We ervaren Verbinding, Openheid en Eerlijkheid,

en we voelen inzichten, loslaten en dankbaarheid.

Achter je verhaal dat je al zo vertrouwd kent,

her-inner wie je werkelijk bent.

Maskers af, we buigen neer,

adem in, adem uit keer op keer.

Gevoed door de stenen en door de kracht van liefde gekruid,

geniet ik na van de Eagle Lodge van binnenuit.

Geen schuld, geen fout.

Wat een licht geeft brandend hout.

Laat het vuur branden en kijk naar het licht.

Blauw gele gloed danst in je gezicht.

Het vuur kent geen grenzen,

en volgt haar eigen wensen.

Je schaduw blijft niet altijd groot,

stap naar het licht en geef jezelf bloot.

Maskers af, we buigen neer,

adem in, adem uit keer op keer.”

Marieke van Hoof
‘ikopenlsikdicht’

Heb jij ook een bijzondere ervaring die je diep heeft geraakt? Wil je dat hieronder met mij delen?