Sterretjes in de stralende oogjes van mijn kleinkindjes, hun kleine handjes in de mijne, dikke knuffels, kusjes op mijn wang… 

Groots!

De afgelopen dagen heb ik mijn dankbaarheidsdagboek van 2019 nog eens doorgelezen. Het staat vol met momenten als deze. Momenten waar ik enorm dankbaar voor ben. Het geluk zit écht in die ‘kleine dingen’. Juist die maken het leven groots!

Verschil maken

Ik herlees ook dingen die ik nu heel gewoon vind, die onderdeel van mijn praktijk zijn geworden, maar die begin 2019 nog helemaal niet zo vanzelfsprekend waren. Ik heb een geweldige workshop ontwikkeld die enorm goed wordt ontvangen, net zoals mijn incompany training en onze Yoga & Gewoon Loslaten Retreat. Met mijn 1-1 coachingstraject heb ik in vele levens een Verschil Gemaakt, een van mijn belangrijkste kernwaarden. 

Ik

Ik weet dat ik ook wel wat dingen heb laten liggen, aan de kant heb geschoven. Daar mag het in 2020 weer over gaan, zoals een mooie reis maken bijvoorbeeld, of die stapel boeken naast mijn bed nu ook es echt gaan lezen. Ik heb mij weer ingeschreven voor een jaarprogramma persoonlijke ontwikkeling en ga natuurlijk weer verder met mijn eigen coach. Daarmee hou ik de vinger aan mijn pols, word ik geregeld uitgedaagd om ook daadwerkelijk weer nieuwe stappen te zetten. 

En jij?

Heb jij teruggekeken naar 2019? Heb je terug dúrven kijken? Of heb je de deur van het oude jaar met een knal dichtgegooid? Wat is er allemaal gelukt? En wat is de rauwe realiteit?

Goed plan

Zo aan het begin van het nieuwe jaar kun je jouw gedachten nog eens rustig over bovenstaande vragen laten gaan. Ruim op je gemak je huis op, kerstboom en kerstspullen eruit, zet er een mooie plant voor in de plaats en koop een mooi boeket bloemen voor jezelf. Zeem alle aanslag van de kaarsen van je ramen, zodat je weer een fris en helder uitzicht hebt. Deze simpele dingen met aandacht doen, helpt je om de boel in je hoofd op een rijtje te krijgen. De laatste dagen van deze eerste week van het nieuwe jaar gebeurt er meestal niet zo heel veel bijzonders, dus zijn ze uitermate geschikt voor letterlijk en figuurlijk opruimen. 

Licht!

O ja en die kerstlichtjes? Misschien een goed idee om die nog es even te laten hangen. Drapeer ze over de kast, of over de schoorsteen of over je bed, of doe ze in een hele grote vaas. Zo blijven ze je huis sfeervol verlichten. Geniet er nog een poosje van totdat je echt weer gaat merken dat de dagen aan het lengen zijn.

Stapjes

Breng dan eens in kaart wat je wilt van 2020 en welke stapjes je gaat zetten om dat te realiseren. StapJES ja. Elke dag een klein stapje breng je veel verder dan reuze stappen die je toch niet vol gaat houden. Dat ligt niet aan jou, maar zo werkt het nu eenmaal bij iedereen. Elke dag een klein stapje maakt uiteindelijk een wereld van verschil. Elke dag een reuzensprong hou je niet vol en je kunt jezelf op den duur niet meer bijbenen.

Geheim

En weet je, het beste moment om verandering in je leven te brengen is NU. Gewoon nu. Het ‘juiste moment’ bestaat niet. Je zult nooit het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Dat is het geheim van verandering. Je hoeft niets voor te bereiden of of op het juiste moment te wachten. Begin gewoon waar je nu bent. DIT is het beste moment. Punt.

Mythe

Op motivatie hoef je ook niet te wachten. Dat is een mythe. Er is geen enkele topsporter gemotiveerd om in zijn eentje elke dag uren te ploeteren om zijn/haar doel te bereiken. Maar door het simpelweg te doen, door gaande weg het verschil te voelen, je beter te voelen, daar en dan ontstaat de motivatie.

Nog 3 tips die jou helpen om in 2020 de dingen te veranderen die je wilt veranderen:

Zorg voor voldoende slaap
Ja dat lijkt een inkoppertje, maar dat is het eerste waar zowat iedereen de mist in gaat.
Om hoe laat wil/moet je opstaan?  Reken dan minstens 7 uur terug, dat is het moment dat je in je bed dient te liggen. Geen social media een uur voordat je gaat slapen, want dat brengt gegarandeerd onrust in je hoofd. In de plaats daarvan: lees een stukje in een inspirerend boek, neem dan je tijd in de badkamer, en als allerlaatste: sta stil bij waar je die dag dankbaar voor bent en schrijf dat op. Adem kort diep in en langzaam uit, herhaal dat een paar keer en je bent klaar voor een gezonde nachtrust.

Wees lief voor jezelf
Ook als je iets heel graag wilt gaat het wel eens even ‘mis’. Lukt het wel eens even niet.Toch kan je echt wel eens de boel de boel laten. Kruip dan met een beker warme chocomel onder een dekentje en geniet van een mooie film of een mooi boek. Dat brengt je veel meer dan jezelf constant blijven doorduwen. Sta jezelf toe om 1x per week iets heel lekkers te eten. De boog hoeft niet altijd gespannen te zijn.

Geef niet op
Wat je ook doet, geef niet op. Hoe vaak je ook de mist in gaat, in jouw ogen, hoe vaak je ook een keuze maakt waar je later van baalt: geef niet op. Je doet je best en het hoort gewoon bij het leven om af en toe onderuit te gaan. Juist die ‘missers’ daar leer je van. Vallen en elke keer weer opstaan. Elke keer opnieuw weer opstaan. 

Dat is ook precies waar ik voor ga: voldoende slaap, af en toe dat dekentje met wat lekkers en elke keer opnieuw weer opstaan.

Én ik kan me nu al verheugen op het voorjaar, de zomer, het najaar, want dan ruil ik het dekentje in voor een uurtje zonnestralen vangen ☀️

Wat zijn jouw plannen voor 2020? Wil je dat hieronder met mij delen?